ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου κλιμάκιο της S&P ενώ συζητήσεις είτε εξ’ αποστάσεως ή δια ζώσης έχουν, άλλοι νωρίτερα, άλλοι αργότερα και στελέχη των υπολοίπων οίκων καθώς μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για τις αξιολογήσεις του πρώτου εξαμήνου.
Οι επαφές αυτές δεν είναι έκτακτες, εντάσσονται στο πλαίσιο των ετήσιων field trips που παραδοσιακά πραγματοποιούσαν στη χώρα οι ξένοι οίκοι.
Φέτος όμως οι συζητήσεις έχουν ειδική βαρύτητα γιατί αποτελεί μεγάλο στοίχημα η χώρα να αποσπάσει εντός του 2025 τουλάχιστον ένα notch από όσο περισσότερους οίκους μπορεί, στέλνοντας το σήμα στις αγορές πως επιταχύνεται η σύγκλιση με τις αξιολογήσεις που είχε η χώρα προτού γκρεμιστεί η αξιοπιστία της το 2010.
Υπό αυτό το πρίσμα οι συζητήσεις έχουν μεγάλη σημασία καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχουμε αρκετές αξιολογήσεις.
Το «σαφάρι» του Δημοσίου για νέες αναβαθμίσεις, ξεκινά σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου με την αξιολόγηση από τη DBRS με επόμενο, κομβικό (;) σταθμό τη Moody’s στις 14 Μαρτίου.
Όπως έχει γράψει το Mononews ολιγομελές κλιμάκιο της Moody’s βρέθηκε ήδη στην Αθήνα πριν λίγες μέρες σε έναν κρίσιμο γύρο επαφών με εκπροσώπους της οικονομικής ζωής της χώρας, με το ενδεχόμενο μιας άμεσης αναβάθμισης τον Μάρτιο όμως να μην θεωρείται βέβαιο.
Από την πλευρά του ο καναδικός οίκος DBRS έχει ήδη δώσει θετική προοπτική στην αξιολόγηση που σημαίνει πως είναι ανοικτός ο δρόμος για αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα, προς το ΒΒΒ, αν και στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως επειδή η αναβάθμιση της προοπτικής ήταν σχετικά πρόσφατη, θα ήταν θετική έκπληξη μια τέτοια κίνηση να γίνει τώρα.
Χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι θετικές εκπλήξεις, καθώς οι περισσότεροι οίκοι, πλην Moody’s μας έχουν συνηθίσει σε θετικές εκπλήξεις σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες ο καθένας.
Ένας από αυτούς που δεν έχουν τσιγκουνευτεί τις θετικές εκπλήξεις στο παρελθόν είναι η S&P, που μαζί με τη Moody’s συνθέτουν το ισχυρότερο δίπολο παγκοσμίως καθώς το «ISO» φερεγγυότητας που αποδίδουν στους φορείς που παρακολουθούν έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα για τις αγορές.
Η αξιολόγηση από την S&P στις 18 Απριλίου αντιμετωπίζεται ως μια από τις πιο σημαντικές αξιολογήσεις φέτος. Θα έχει προηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες μια επίσκεψη κλιμακίου του ξένου οίκου στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τα δεδομένα της οικονομίας.
Σε εκείνη τη φάση βέβαια θα έχει ήδη γίνει γνωστό τι αποφάσισε η Moody’s, αν και όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν οι οίκοι παρακολουθούν μεν την εξέλιξη των αξιολογήσεων των υπολοίπων χωρίς αυτό όμως να υπαγορεύει και τις δικές τους αποφάσεις.
Εκείνη την περίοδο, της αξιολόγησης από την S&P θα είναι διαθέσιμα και τα νεότερα στοιχεία για την οικονομία, για παράδειγμα η προοπτική του τουρισμού και των κρατήσεων, η εξέλιξη του προϋπολογισμού στους πρώτους μήνες του έτους, καθώς και το κλείσιμο του 2024.
Με ενδιαφέρον και με μια σχετική αγωνία αναμένουν στην Αθήνα και το εάν στις επαφές τους οι οίκοι θα δώσουν μεγαλύτερη βάση αυτή τη φορά στον παράγοντα πολιτικό ρίσκο.
Πρόκειται για ένα θέμα που όπως έχει γράψει το Mononews είναι πιθανόν να «εισβάλλει» με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες στο ελληνικό αφήγημα, ειδικά εάν τις προσεχείς εβδομάδες οι εξελίξεις δεν καταφέρουν να εκτονώσουν την τρέχουσα πολιτική πίεση.
Κεντρικό πάντως θέμα σε κάθε σενάριο για τους ξένους παραμένει η ανάπτυξη.
Κοινή πεποίθηση είναι πως τα δημοσιονομικά παραμένουν αναγκαστικά σε τροχιά συγκεκριμένη, από την οποία δεν μπορεί να αποδράσει καμία κυβέρνηση εάν θέλει να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό.
Η διατήρηση όμως υψηλής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, με οδηγό τις επενδύσεις, αλλά και η διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων, μέσω της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αυξήσει το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, πάνω από τα επίπεδα του 1,5% μεσομακροπρόθεσμα, αποτελεί μεγάλο στοίχημα καθώς είναι η εγγύηση για τη διατήρηση των δημοσίων οικονομικών υπό έλεγχο.
Να σημειωθεί πως στις πρόσφατες εκτιμήσεις του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πως τα δεδομένα μέχρι τώρα οδηγούν την πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,3% το 2024, όταν για το σύνολο της ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός 0,7% ενώ το 2025 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνον της ευρωζώνης (1,1%).
Η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, η Κομισιόν 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, έναντι πρόβλεψης για επιτάχυνση 1,3% στην ευρωζώνη φέτος.
Το ΔΝΤ αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη σχεδόν 2% το 2025, η Moody’s Analytics 2,2%, η S&P 2,5% για το 2025.
Στο μέτωπο των υπολοίπων οίκων, η πρώτη έκθεση της Fitch αναμένεται στις 16 Μάϊου και η τελευταία στις 14 Νοεμβρίου.
Στις 17 Οκτωβρίου και μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από την S&P ενώ η Scope Ratings, θα ανακοινώσει τις αξιολογήσεις της στις 30 Μαΐου και στις 7 Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διονύσης Σαββόπουλος: «Αγκαλιαζόμασταν σαν ναυαγοί»
- Ο «χάρτης» των οδικών παραχωρήσεων – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aktor και οι εκκρεμότητες
- Η Διοικητική Δικαιοσύνη με τον νέο νόμο: Μεταφέροντας το πρόβλημα από το ΣτΕ στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια;
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ποδήλατο: Πετάλι προς την πράσινη αστική κινητικότητα