ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Εν αναμονή και των κρίσιμων στοιχείων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου 2023, τα οποία δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Ιουνίου, συνεχίζεται η τακτική ανταλλαγή στοιχείων, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, των παραγωγικών υπουργείων με την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών ενόψει της προετοιμασίας για τον μεγάλο, προγραμματισμένο έλεγχο που θα γίνει σε ανώτατο επίπεδο, εκτός απροόπτου, τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή και από την πλευρά του ΔΝΤ αναμένεται συλλογή στοιχείων αυτές τις μέρες ενόψει της νέας έκθεσης του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθεί επίσης τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η επαφή θα είναι κυρίως σε τεχνικό επίπεδο με τα ραντεβού με τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη να προγραμματίζονται για αργότερα, μετεκλογικά. Ιδιαίτερη αξία στην επικοινωνία με τους θεσμούς θα έχουν πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ κυρίως εάν επιβεβαιωθεί μια ισχυρή δυναμική στην οικονομία και φέτος, στηρίζοντας την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, υπερβαίνοντας ίσως και το 2,3%.
Τα δεδομένα και τα στοιχεία που συλλέγουν διαρκώς οι θεσμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία φέτος καθώς θα είναι η βάση για τις εκθέσεις τους το φθινόπωρο, μέσω των οποίων, η Αθήνα επιδιώκει να σταλεί ένα ισχυρό σήμα στις αγορές για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ειδικά στα δημοσιονομικά, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, την ώρα που θα κρίνεται η επενδυτική βαθμίδα.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι διεθνείς οίκοι σε εκθέσεις τους, το τελευταίο διάστημα ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζονται είναι το κατά πόσο η χώρα διατηρεί σε καλά επίπεδα τη σχέση της με τους θεσμούς, ειδικά τους ευρωπαϊκούς, οι οποίοι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας και έχουν εξασφαλίσει και την πρόσβαση των ελληνικών τίτλων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της ΕΚΤ.
Σε γενικές γραμμές, ενόψει των εκθέσεων του φθινοπώρου, το ενδιαφέρον όλων των θεσμών εστιάζεται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και στην εικόνα που έχει το υπουργείο Οικονομικών για τη δυναμική των εσόδων, τις εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, στην πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο μάλιστα εντός Ιουνίου αναμένεται να σταλεί και το αίτημα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης ύψους σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ.
Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως ως προς τις εκτιμήσεις για την πορεία σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, την πορεία της σταδιακής αποεπένδυσης του Δημοσίου, καθώς όμως και το θέμα των πλειστηριασμών.
Διαβάστε επίσης:
31 δισεκατομμυριούχοι έχουν περισσότερα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ
ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια τον Απρίλιο
Έρευνα MLIV Pulse: Συνέχεια του ράλι των ισχυρών της τεχνολογίας βλέπουν οι επενδυτές
──────────────────
Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr
Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου
Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα