ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων, οι πρώτες εκτιμήσεις για τη δυναμική που αναπτύσσει η ανάκαμψη, ο σχεδιασμός για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα που καλείται να παίξει κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και την εδραίωση ανάπτυξης πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και το υψηλό ιδιωτικό χρέος στην οικονομία είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στην προσεχή 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συζητήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής με εκπροσώπους της κυβέρνησης, θεσμικούς και τραπεζικούς παράγοντες από τις 25 Ιανουαρίου.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκκρεμείς συντάξεις, ο σχεδιασμός των διοικήσεων των τραπεζών για την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια, τα πλάνα των τιτλοποιήσεων, οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την επίπτωση της πανδημίας στο κόκκινο χρέος ειδικά ως προς τα δάνεια που εξέρχονται από τα μορατόρια και εν γένει οι προσδοκίες των τραπεζών για κερδοφορία και την προοπτική της πιστωτικής επέκτασης, οι εκκρεμότητες του Νόμου Κατσέλη και η εφαρμογή του πτωχευτικού είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τύχουν επισκόπησης στην τρέχουσα αξιολόγηση.
Αν και το κλίμα σχετικά με στην οικονομική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα είναι θετικό από την πλευρά των θεσμών, εντούτοις η προοπτική της ολοκλήρωσης του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι, δίνει στην επικείμενη αξιολόγηση και στην επόμενη χαρακτήρα επισκόπησης, αξιολόγησης των εκκρεμοτήτων και οργάνωσης του πλαισίου παρακολούθησης της οικονομίας, στο πλαίσιο της τακτικής εποπτείας που θα διαδεχθεί το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπως σε όλες τις χώρες που εξήλθαν από μνημόνια.
Αλλώστε τα ορόσημα που πρέπει να επιτύχει η χώρα ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων συνδέονται και με τον πακτωλό κονδυλίων που έχει να λαμβάνει η χώρα από τα κοινοτικά ταμεία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία εξαρτάται η δυνατότητα της οικονομίας να εδραιώσει βιώσιμη ανάπτυξη, με ρυθμούς υψηλότερους του μέσου όρου της ευρωζώνης που είναι απαραίτητοι για βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Κάτι που άλλωστε βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης από τους οποίους η ελληνική οικονομία αναζητά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα και όχι αργότερα στους επόμενους μήνες.
Υπό αυτό το πρίσμα αν και η επικείμενη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης, είναι πολύ σημαντικό ως μια από τις τελευταίες εκθέσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, να έχει θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα ως προς την ταχύτητα επιστροφής στη δημοσιονομική κανονικότητα, ως προς το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση να υπάρξει δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα μετά την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ, αλλά και ως προς το πόσο έδαφος θα καλύψει η χώρα, φέτος, προς την επενδυτική βαθμίδα.
Ταυτόχρονα όμως και πολύ σημαντικό είναι πως όλα αυτά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αγορών και των οίκων στη σκιά της ανάγκης της χώρας να ανακτήσει σύντομα επενδυτική βαθμίδα. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς είναι πολύ σημαντικό η χώρα να γυρίσει τη σελίδα της ενισχυμένης εποπτείας με ένα θετικό σήμα από τους βασικούς πιστωτές της, τους Ευρωπαίους, πως η χώρα υλοποιεί τα υπεσχημένα, δεν παρεκκλίνει πορείας από την δέσμευση για εξυγιασμένα δημοσιονομικά παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί η πανδημία και είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της και οι αγορές να τη δανείζουν φθηνά.
Το στοίχημα αυτό θα κριθεί τους επόμενους 12 – 18 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα παρακολουθείται στενά από τις αγορές σε όλα τα επίπεδα και σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας που εκ των πραγμάτων διαμορφώνει μια παγκοσμίου βεληνεκούς δυσμενής συγκυρία όπως είναι η πανδημία.