ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το βράδυ της Τετάρτης, στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Τραμπ που αποκαλύπτει το σχέδιο του για τους δασμούς με τις αγορές να αναζητούν απαντήσεις αφενός για την αρχιτεκτονική της «επίθεσης» του Potus στους εμπορικούς εταίρους, αφετέρου στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει για την προοπτική και τη διάρκεια αυτής της πολιτικής.
Προς το παρόν το τοπίο παραμένει θολό και τα μηνύματα αντικρουόμενα για τις τελικές αποφάσεις με τον Τραμπ να ρίχνει κρύο νερό στην πλάτη των εμπορικών του εταίρων κάνοντας λόγο για αμοιβαίους δασμούς σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε μάλιστα τη Δευτέρα ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα είναι «πιο ευγενικοί» σε σχέση με τις εμπορικές πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες εναντίον των ΗΠΑ, στέλνοντας μικτά σήματα για το πόσο ισχυρή θα είναι εντέλει η κλιμάκωση της έντασης που σχεδιάζει να πυροδοτήσει στο διεθνές εμπόριο. Άλλωστε οι αποφάσεις του δεν είναι εύκολες ούτε αναίμακτες και στο δικό του εσωτερικό μέτωπο.
Ναι μεν «America first» αλλά όταν έχουμε αιματοκύλισμα στις κεφαλαιαγορές με κόστος και για επιχειρηματίες που υποστήριξαν τον Τραμπ και με κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης που στο τέλος ίσως πλήξει και μεγάλους αμερικανικούς κολοσσούς, τίποτα δεν είναι απλό.
Η κλιμάκωση πάντως, σε όποιο βαθμό, θεωρείται δεδομένη για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε με το που ανέλαβε ο Τραμπ τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με κινήσεις αρχικά εναντίον τριών βασικών εταίρων, της Κίνας, του Καναδά και του Μεξικό και στη συνέχεια με την επιβολή των παγκοσμίων δασμών σε αλουμίνιο, ατσάλι και αυτοκίνητα.
Εν τω μεταξύ μόλις χθες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Bloomberg η Mercedes – Benz εξετάζει την απόσυρση των λιγότερο ακριβών μοντέλων της από την αμερικανική αγορά διότι οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ πιθανότατα θα καταστήσουν την πώλησή τους οικονομικά μη βιώσιμη, σκέψεις που εντάσσονται στο πλαίσιο έκτακτων σχεδίων που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία – όπως και όλες οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως – για τη διαχείριση των δασμών.
Η αβεβαιότητα μέχρι στιγμής για τις τελικές προθέσεις του Τραμπ έχει προκαλέσει πυρετό διεργασιών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους και οργισμένες αντιδράσεις από μεγάλες χώρες. Ενδεικτική είναι η απάντηση του Κάρνει στον Καναδά ο οποίος δήλωσε πως εναντιώνεται «σε οποιαδήποτε προσπάθεια με σκοπό να αποδυναμωθεί ο Καναδάς, να διχαστούμε ώστε να μπορέσει η Αμερική να μας αποκτήσει, κάτι που δεν θα γίνει ποτέ» με τον ίδιο να προσθέτει πως η κυβέρνηση του θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Σε ύψιστη ετοιμότητα είναι όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί εταίροι εν αναμονή των ανακοινώσεων του Τραμπ που έχει καταφέρει να μετατρέψει σε roller coaster τις μεγάλες κεφαλαιαγορές και να κάνει άνω – κάτω όλα τα διευθυντήρια ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού με το θέμα των δασμών, προκαλώντας εκνευρισμό και αβεβαιότητα σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις καθώς παρατείνει την αβεβαιότητα.
Μέχρι στιγμής, το μόνο βέβαιο είναι πως αύριο θα είναι το D – Day για να ξεκινήσει ο επαναπροσδιορισμός των διεθνών εμπορικών σχέσεων. Αυτό που μένει να φανεί είναι κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει στο τέλος της ημέρας σε ένα λειτουργικό πλαίσιο νέων ισορροπιών ή εάν στην πορεία θα προκύψουν ατυχήματα που θα κοστίσουν πολλά για όλους.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος και τον στόχο των δασμών ενώ όπως ανέφερε την Τρίτη το ΑΠΕ, σύμφωνα με τη Washington Post, οι σύμβουλοι του Τραμπ επεξεργάζονται ένα σχέδιο με το οποίο θα αυξηθούν οι δασμοί στα προϊόντα κατά περίπου 20% σχεδόν για όλες τις χώρες, αντί για την πιο στοχευμένη προσέγγιση που εξεταζόταν επίσης. Η κυβέρνηση Τραμπ υπολογίζει ότι με τους νέους δασμούς θα αποκομίσει περίπου 6 τρισ. δολάρια, που θα μπορούσαν να επιστραφούν στους Αμερικανούς πολίτες.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κτίζουν άμυνα με Plan B και Plan C, ενώ απαντούν στις έως τώρα κινήσεις του Τραμπ με λελογισμένες κινήσεις μέχρι στιγμής, όπως το κτύπημα σε μεγάλα αμερικανικά brands όπως η Harley – Davidson. Στέλνουν όμως το μήνυμα πως έχει όλα τα όπλα στο τραπέζι για να απαντήσει η Ευρώπη στην κλιμάκωση με κλιμάκωση, η οποία φυσικά θα έχει κόστος για όλους και για την ίδια την Ευρώπη που δεν διάγει και τις καλύτερες της μέρες, με σοβαρά προβλήματα στις μεγαλύτερες οικονομίες της.
Ωστόσο, ακόμη και έτσι, όλα τα όπλα βρίσκονται πια στο τραπέζι θέτοντας σε πιο ακραία σενάρια στο στόχαστρο και totem της αμερικανικής οικονομίας όπως οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, με πιθανή φορολόγηση αλλά και τεχνολογικοί κολοσσοί με περισσότερους κανονιστικούς περιορισμούς. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» διαμηνύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης που είναι καθαρός εξαγωγέας αυτοκινήτων, φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ αλλά καθαρός εισαγωγέας υπηρεσιών.
Βέβαια σε αυτού του είδους τις μάχες, υπάρχει πάντα ένα όριο στις απώλειες που μπορεί να αντέξει η κάθε πλευρά. Μπορεί οι ΗΠΑ να κατηγορούν – και δικαίως κατά πολλούς – την Ευρώπη για γραφειοκρατία και αρτηριοσκληρωτικές αντιδράσεις. Η Ευρώπη όμως από την πλευρά της έχει και διαδικασίες και μια πλούσια παράδοση σε σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι ένας απλός αντίπαλος αν και στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει και εσωτερικά ζητήματα και ίσως συναντήσει αντιδράσεις και από άλλα κράτη – μέλη για μια μεγάλη κλιμάκωση της αντίδρασης στις ΗΠΑ δυσχεραίνοντας τη λήψη αποφάσεων.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ρόδινα ούτε για τις ΗΠΑ του Τραμπ. Μεγάλες εμβληματικές επιχειρήσεις δεν παύουν να είναι ευάλωτες στην περίπτωση ακραίων αντιποίνων ενώ οι αγορές δεν χαρίζονται σε τέτοιες προοπτικές. Ούτε φυσικά ο δρόμος προς το America First μπορεί να περάσει από μια μεγάλη επιδείνωση στην οικονομία και σε απώλειες θέσεων εργασίας σε μια μάχη με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους, η οποία από αύριο αποκτά συγκεκριμένη υπόσταση.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για την αναθεώρηση της πολιτικής συνοχής
ΗΠΑ: Ανοδικά κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Φεβρουάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
