ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα για το μήνα Οκτώβρη σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με ό,τι υπολόγιζε πριν 5 μήνες η κυβέρνηση που έπνιξε την αγορά καθώς προήλθε από την ανελέητη φοροεπιδρομή, τη στάση πληρωμών και την συνεχιζόμενη μείωση των δαπανών.
Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 6,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5,3 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,4 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 839 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 40,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 4,0% έναντι του στόχου.
Τον Οκτώβρη, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,2 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρης – Οκτώβρης 2018 ανήλθαν στα 40,7 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 42,7 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,6 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 618 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι
Ο ελληνικός προϋπολογισμός, στην τελική του μορφή, συμπεριλαμβανομένων των θετικών μέτρων και της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό EuroWorking Group που ξεκινά στις 12 πμ ώρα Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι μία μεμονωμένη ενέργεια και ότι δεν θα έχει σκοπό να αναστρέψει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία του Eurogroup.
Σύμφωνα πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα και αυτό υπολογίζεται “κοντά” στα 900 εκατ., ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν για την ευρωπαϊκή πλευρά το είδος των μέτρων που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση “κατά προτεραιότητα”, προκειμένου να έχουν τόσο αναπτυξιακό όσο και κοινωνικό χαρακτήρα.
Οι σημερινές διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς αναφορικά με το ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις που κοστολογούνται από την Ελλάδα σε 1,1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που η Κομισιόν επιμείνει ότι υπάρχει δημοσιονομική διαφορά από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ αυτό που θα επιχειρηθεί σήμερα είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή». Τα εναλλακτικά σενάρια που εκτιμάται ότι θα ρίξει στο τραπέζι ο Τσακαλώτος αφορούν στην ανακατανομή των κονδυλίων αλλά και σε πιθανές περικοπές δαπανών μεταξύ αυτών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ελληνικών αρχών και Επιτροπής αναμένεται να ενημερωθούν σήμερα οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο EuroWorking Group που συγκαλείται για την προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας. Εν όψει της συνεδρίασης, ευρωπαϊκές πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και σε επίπεδο Ευρωζώνης, μετά και τα θετικά σήματα που εξέπεμψε το Βερολίνο τις προηγούμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχει ως βασικό θέμα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και η Ελλάδα θα συζητηθεί “εάν κριθεί απαραίτητο”, όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.