Η διαχείριση των επενδυτικών δαπανών στις περιπτώσεις που το έλλειμα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ αποτελεί το κυριότερο σημείο διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε το ζήτημα των επενδύσεων ως μία «κόκκινη γραμμή».
«Θεωρώ ότι η Γαλλία έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προς την Γερμανία ώστε να συμφωνήσουμε στο 90% των αλλαγών», ανέφερε. «Το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το τι θα γίνει με τις περιπτώσεις όπου υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα».
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θέτουν όριο 3% του ΑΕΠ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος, όταν το έλλειμμα μιας χώρας ξεπερνάει το ανώτατο όριο θα πρέπει να μειώνει αυτό το έλλειμμά κατά 0,5% του ΑΕΠ έως ότου υποχωρήσει στο 3%.
Η Γαλλία υποστηρίζει μικρότερη ετήσια μείωση του ελλείμματος, στην περίπτωση που μία χώρα προωθεί παράλληλα μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου τετραετούς διάρκειας, το οποίο θα έχει ήδη διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών σε περίπτωση υπερβολικού ελλείμματος, είναι απαραίτητο να παραμείνουν τα κίνητρα ενθάρρυνσης των επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το μοναδικό που αποτρέπει μια πλήρη συμφωνία με την Γερμανία» συνέχισε ο Le Maire.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα βρεθούν από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το τελευταίο στάδιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μία διαδικασία που έχει ανασταλεί από το 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.
Οι αλλαγές στοχεύουν στο να προσφέρουν στις χώρες της ΕΕ περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν κίνητρα για δημόσιες επενδύσεις ακόμα και στην περίπτωση που οι κρατικές δαπάνες μειωθούν.
Ο Λε Μερ ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη αποδεχθεί το αίτημα της Γερμανίας να οριστεί η ελάχιστη μέση ετήσια μείωση του χρέους για τις χώρες με υψηλό χρέος στο 1% του ΑΕΠ και να καθιερωθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας 1,5% του ΑΕΠ κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα.
Διαβάστε επίσης:
Φοροδιαφυγή: Ποια «ψάρια» της αγοράς φωτογράφισε ο Κ. Χατζηδάκης – Ερχονται εντατικοί έλεγχοι
Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστικός παραμένει ο τζίρος στο δεκάμηνο του 2023
Moody’s: Υποβάθμισε το outlook και στο Χονγκ Κονγκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent
- Alter Ego Media: Στα 676,81 εκατ. ευρώ η έγκυρη ζήτηση για τη δημόσια προσφορά – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
- Βουλή: Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους κατά ΣΥΡΙΖΑ για τους οδηγούς ασθενοφόρων: «Τη δική σας διάταξη ενεργοποιήσαμε»