Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Τα τελικά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός «έτρεξε» με 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι της αρχικής εκτίμησης για μικρότερη επιτάχυνση στο 3,1%.

Πρόκειται για άνοδο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024 (3%), καθώς και για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και τέσσερις μήνες.

Τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη επιτάχυνση στην Ε.Ε. καταγράφηκε στη Ρουμανία (5,3%), ενώ ακολουθεί το Βέλγιο και η Πολωνία με 4,3% και 4% αντίστοιχα. Απεναντίας, τη μικρότερη άνοδο είχαν η Λιθουανία (0,8%), η Λετονία (0,9%) και η Ιρλανδία, Σλοβενία και Φινλανδία (όλες 1,1%). Σύμφωνα πάντοτε με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 2,4%.

Στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση για 2,2% σε ετήσια βάση, το οποίο είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο κλάδος των υπηρεσιών ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον γενικό δείκτη τιμών, με άνοδο 4,1% από 4% τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 2,3%, αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα. Οριακή ήταν η συμβολή του τομέα μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (+0,4% από 0,7% τον Ιούλιο), ενώ πτωτικά κινήθηκε ο τομέας της ενέργειας με -3% τον Αύγουστο από 1,2% τον Ιούλιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές, ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού και παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat στο 2,8% τον Αύγουστο, υποχωρώντας ελαφρώς από το επίπεδο του 2,9%, όπου βρισκόταν επί τρεις συναπτούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Ανοδικά και τον Ιούλιο ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση – Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε lockers τα κινητά των μαθητών στα σχολεία

Πράσινη μετάβαση για τον Όμιλο Σαρακάκη