• Οικονομία

    Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη

    • NewsRoom
    O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Τα τελικά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός «έτρεξε» με 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι της αρχικής εκτίμησης για μικρότερη επιτάχυνση στο 3,1%.

    Πρόκειται για άνοδο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024 (3%), καθώς και για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και τέσσερις μήνες.

    Τον Αύγουστο, η μεγαλύτερη επιτάχυνση στην Ε.Ε. καταγράφηκε στη Ρουμανία (5,3%), ενώ ακολουθεί το Βέλγιο και η Πολωνία με 4,3% και 4% αντίστοιχα. Απεναντίας, τη μικρότερη άνοδο είχαν η Λιθουανία (0,8%), η Λετονία (0,9%) και η Ιρλανδία, Σλοβενία και Φινλανδία (όλες 1,1%). Σύμφωνα πάντοτε με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 2,4%.

    Στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση για 2,2% σε ετήσια βάση, το οποίο είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο κλάδος των υπηρεσιών ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον γενικό δείκτη τιμών, με άνοδο 4,1% από 4% τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 2,3%, αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα. Οριακή ήταν η συμβολή του τομέα μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (+0,4% από 0,7% τον Ιούλιο), ενώ πτωτικά κινήθηκε ο τομέας της ενέργειας με -3% τον Αύγουστο από 1,2% τον Ιούλιο.

    Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές, ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού και παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat στο 2,8% τον Αύγουστο, υποχωρώντας ελαφρώς από το επίπεδο του 2,9%, όπου βρισκόταν επί τρεις συναπτούς μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοδικά και τον Ιούλιο ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση – Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε lockers τα κινητά των μαθητών στα σχολεία

    Πράσινη μετάβαση για τον Όμιλο Σαρακάκη



    ΣΧΟΛΙΑ