• Οικονομία

    Στο 2,1% η ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο – Κατανάλωση και επενδύσεις στήριξαν το ΑΕΠ

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Θετικό σήμα ήλθε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή που ανακοίνωσε πριν λίγο πως η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας επιτάχυνση έναντι του 1,3% που είχε σημειωθεί σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

    Ανοδικά κινήθηκε το ΑΕΠ και σε τριμηνιαία βάση σημειώνοντας άνοδο 0,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

    Η επίδοση είναι χαμηλότερη της πρόβλεψης για μέση ανάπτυξη φέτος 2,5% ωστόσο πολλά κρίνονται στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο και κυρίως στις επιδόσεις του τουρισμού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023:

    Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%

    Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,9%

    Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,7% Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,5%.

    Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%.

    Η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους.

    Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι».

    Διαβάστε επίσης:

    Petrofin: Στα 15 δισ. δολάρια η ναυτιλιακή χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ