Υποχώρησε περίπου στο 15% ο αριθμός των ανέργων, σε ετήσια βάση, κατά το α’ τρίμηνο του 2023, με το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται σε 11,8%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ειδικότερα, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.098.011 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,9%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 550.535 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 14,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 11,8%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (δ’ 2022) ήταν 11,9% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (α’ 2022) ήταν 13,8%.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.392.839. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.168.769. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ποιοι είναι άνεργοι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (36,0%) είτε γιατί απολύθηκαν (15,8%).

Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 21,1%.

Η πλειονότητα των ανέργων (52,7%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι).

Επίσης, η πλειονότητα των ανέργων έχει ολοκληρώσει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση (60,4%). Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 19,7%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τη ΔΥΠΑ ανέρχεται σε 17,5%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις Περιφέρειες Ιονίων Νησιών και Νοτίου Αιγαίου ενώ το χαμηλότερο στην Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε αναλυτικά εδώ 

Διαβάστε επίσης: 

«Έκρηξη» φορολογικών εσόδων στο πεντάμηνο κατά €2 δισ. – Πρωτογενές πλεόνασμα €2,29 δισ.

Alpha Bank: Ισχυρή η συμβολή των επενδύσεων στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στο 160% του ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος το χρέος

──────────────────

Εκλογές 2023