ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών για το νέο πενταετές ομόλογο που εκδίδει το Δημόσιο, στην τελευταία όπως όλα δείχνουν έκδοση πριν την διεξαγωγή της πρώτης κάλπης.
Στην αγορά εκτιμάται πως με την επικείμενη έκδοση το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης τουλάχιστον των 1,5 – 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος.
Η κίνηση αυτή λύνει τα χέρια στον ΟΔΔΗΧ καθώς έχουμε μπροστά μας μια μακρά όπως όλα δείχνουν εκλογική περίοδο που δεν είναι ακριβώς το ιδανικό περιβάλλον για προσφυγή στις αγορές. Αφενός κατά τη διάρκεια της η οποιαδήποτε έκδοση θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Αφετέρου η αβεβαιότητα εκ των πραγμάτων θα εντείνεται καθώς θα πλησιάζουμε προς την αναμέτρηση με τις δημοσκοπήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη επηρεάζοντας την ψυχολογία των επενδυτών. Την ίδια στιγμή ακόμη και εάν περίμενε ο ΟΔΔΗΧ να κάνει μια έκδοση μετά τις εκλογές, και δεν προχωρούσε άμεσα τώρα, το πιθανότερο θα ήταν να πάμε προς τον Ιούλιο που είναι μια παραδοσιακά νεκρή περίοδος για προσφυγή στις αγορές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον Πρωθυπουργό, έξι οίκοι έχουν αναλάβει το mandate για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028.
BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα έκδοση με στοίχημα το επιτόκιο. Χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται στο 3,75%, από 3,62% ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει «τσιμπάει» στο 4,2%, από 4,14% χθες.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη δανειστεί σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους στο πλαίσιο του ετήσιου δανειακού προγράμματος που εκτιμάται πως θα ανέλθει συνολικά περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Η εμπροσθοβαρής στρατηγική διευκολύνει το Δημόσιο που θα μπορεί μετά από την επικείμενη έκδοση και ειδικά το φθινόπωρο να επιλέξει τις κινήσεις του.
Να σημειωθεί πως σε εκκρεμότητα μένει και η έκδοση πράσινου ομολόγου η οποία εάν προχωρήσει φέτος θα είναι πλέον του προγράμματος των 7 δισ.
Διαβάστε επίσης