Στις 8 Ιουλίου τοποθετείται χρονικά ένα πρώτο σημαντικό ορόσημο για τα ελληνικά ομόλογα καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της χώρας από το διεθνή οίκο Fitch με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μια αναβάθμιση που θα βελτίωνε το κλίμα στην αγορά, η οποία δεν έχει περάσει και τις καλύτερες μέρες το τελευταίο διάστημα.

Θα έχει προηγηθεί, την Πέμπτη 7 Ιουλίου πιθανότατα το ορόσημο της πρώτης αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Κεντρική Τράπεζα και προεξοφλεί, ευρέως η αγορά.

Υπό αυτή την έννοια το ενδεχόμενο μιας αναβάθμισης από τη Fitch την επομένη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις αναμενόμενες πιέσεις στην αγορά την ώρα που θα τερματίζεται και επισήμως ο κύκλος του φθηνού χρήματος στην ευρωζώνη. Το θέμα είναι εάν στη συγκεκριμένη συγκυρία στη ζυγαριά του ξένου οίκου θα επικρατήσουν ή όχι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δικαιολογώντας την αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα. Οι κυρίαρχες θετικές εξελίξεις είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία μετά από 12 χρόνια, οι προσδοκίες για ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3% φέτος, όταν η ευρωζώνη φοβάται τεχνική ύφεση,  και η δέσμευση της Αθήνας πως ο στόχος για έλλειμμα 2% φέτος είναι αδιαπραγμάτευτος, παρά την ανάγκη για έκτακτες δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Στον αντίποδα όμως υπάρχουν και μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τον ξένο οίκο πιο διστακτικό στο να δώσει στις 8 Ιουλίου μια αναβάθμιση στη χώρα, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία στη διεθνή οικονομία και να αποφασίσει τελικά να περιμένει τον Οκτώβριο για να είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Πρέπει να σημειωθεί πως στις 7 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη μία ακόμη αξιολόγηση από τη Fitch, η τρίτη μέσα στο έτος, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου.

Οι πιέσεις πάντως στην αγορά, αν και μικρότερης έντασης σε σχέση με λίγες μέρες νωρίτερα, παραμένουν ισχυρές, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της διαμόρφωσης μιας πρότασης από την ΕΚΤ για το μηχανισμό με τον οποίο θα στηρίζονται τα ομόλογα των προβληματικών οικονομιών όταν αυτό απαιτείται. Επί του παρόντος είναι πρωτίστως και κυρίως τα ιταλικά και δευτερευόντως τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κλοιό.  Την Παρασκευή, το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινούνταν στην περιοχή του 3,8% με το spread έναντι του γερμανικού σχεδόν στις 232 μονάδες όταν το ιταλικό ήταν σχεδόν στο 3,5% και το αντίστοιχο spread του ιταλικού δεκαετούς με το γερμανικό Bund στις 209 μονάδες.

Η πρώτη πρόταση των ομάδων εργασίας της ΕΚΤ για την αρχιτεκτονική του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ, για τον οποίο τελούν εν αναμονή οι αγορές, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στις 21 Ιουλίου. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, με ισχυρές πολιτικές προεκτάσεις καθώς οι πιο σκληρές δυνάμεις στην ΕΕ πιέζουν για την ύπαρξη συγκεκριμένων όρων για να γίνεται χρήση του προγράμματος, όπως αυξημένη επιτήρηση ή/και δέσμευση για λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Κάτι που σίγουρα δεν είναι ένα ζήτημα που χώρες όπως η Ιταλία – που είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη – θα επιτρέψουν να περάσει αμαχητί. Με δεδομένες τις αντικειμενικές δυσκολίες, που συνοψίζονται στο τι εγγυήσεις θα προσφέρουν οι χρήστες στις πιο ισχυρές οικονομίες προκειμένου αυτές να αναλάβουν μέρος του δικού τους κινδύνου, αρκετοί αναλυτές στην αγορά φοβούνται πως η πρώτη πρόταση από την ΕΚΤ ίσως αποδειχθεί χαμηλότερη των προσδοκιών ή αρκετά ασαφής με στόχο να λειανθούν οι πολιτικές γωνίες. Απογοητεύοντας τις αγορές και καθιστώντας ίσως «ακριβότερη» μια ουσιαστικότερη λύση, σε δεύτερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Σε δύο αναβαθμίσεις έως τον Σεπτέμβριο ελπίζει η Ελλάδα

Λιγότερα δανεικά θα ζητήσει φέτος το Δημόσιο από τις αγορές – Στα 10 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ο φετινός δανεισμός