Στην υποβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αναφέρεται ο σημερινός γαλλικός Τύπος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμερ ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι «σε θέση να περάσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα».

Κατά την οικονομική εφημερίδα Les Échos, η υποβάθμιση σχετικοποιεί κάπως το επιχείρημα που Προέδρου Μακρόν, σύμφωνα με το οποίο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γινόταν ουσιαστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγορών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης θα είναι «μετρίως θετικό», εξοικονομώντας περίπου 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

1

Όπως σημειώνεται, οι αναλυτές του Fitch, προκειμένου να υποστηρίξουν την απόφασή τους, προέβησαν σε προβλέψεις για τη μείωση του χρέους με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε η γαλλική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αυτούς, το έλλειμμα θα παραμείνει εφέτος στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,7% το 2022, λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης και της αύξησης των κρατικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα La tribune δεν αποκλείει, πριν από την επόμενη αξιολόγηση του Fitch, οι δύο άλλοι οίκοι, ο S&P (που βαθμολογεί τη Γαλλία AA με αρνητικές προοπτικές) και ο Moody’s (Aa2 με σταθερή προοπτική) να αποφασίσουν να μιμηθούν τον Fitch υποβαθμίζοντας τη γαλλική πιστοληπτική ικανότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικός Τύπος: «Δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα»