Σε δυσεπίλυτο γρίφο αναδεικνύεται η αναμόρφωση του αναχρονιστικού πλαισίου για τα τεκμήρια διαβίωσης, ένα μέτρο που επιβάλλεται στους φορολογούμενους εδώ και δεκαετίες.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να «κωδικοποιήσει» το πλαίσιο και να επεξεργαστεί προτάσεις που θα οδηγούν σε μια πραγματική μεταρρύθμιση, απαλλαγμένη από αδικίες και στρεβλώσεις.

Στόχος είναι να υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις, με την κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει προεκλογικά τη μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027.

Το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξαγγελίες για το «λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης να γίνει στην επόμενη ΔΕΘ (τον Σεπτέμβριο του 2025) και η εφαρμογή του να ξεκινήσει από τις αρχές του 2026.

Με βάση τα στοιχεία, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους και όχι το πραγματικό. Μάλιστα, το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ.

Τεκμήριο διαβίωσης είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει ένας φορολογούμενος για να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.) καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσης.

Η κύρια στρέβλωση

Αυτό που έχει φανεί από την επεξεργασία των στοιχείων τις τελευταίες δεκαετίες είναι στη «φάκα» των τεκμηρίων πέφτουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως, οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποκρύψουν εύκολα εισοδήματα από την εφορία, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται και εκείνου που διαθέτουν ένα σπίτι και ένα εξοχικό (πχ το πατρικό σπίτι που έχουν πάρει από κληρονομιά) και ένα αυτοκίνητο.

Παράλληλα, αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως από τα τεκμήρια «ξεφεύγουν» οι επαγγελματίες, και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο εφαρμόστηκε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Το πλαίσιο τέθηκε σε ισχύ από φέτος και ήδη από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αλλαγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους πριν το τέλος της χρονιάς.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει και αυτό το τοπίο (να «τρέξουν» και οι νέες αλλαγές) το πλαίσιο για τα τεκμήρια διαβίωσης θα παραμείνουν σε φάση «επεξεργασίας» και ο «καυτός» φάκελος θα ανοίξει ξανά μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2025.

Τα σενάρια

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, η οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει και δημοσιονομικό κόστος.

Τα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξωπραγματικά και τα κριτήρια έχουν παραμείνει σταθερά, παρά τις αλλαπάλληκες κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα και οι φορολογούμενοι.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα τροποποιηθούν και οι διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: email σε πάνω από 155.000 επιχειρήσεις για την έκδοση και διαβίβαση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης στο myDATA

Αυτοκίνητα: Ανατροπές σε τέλη κυκλοφορίας, τέλος ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας – Το σχέδιο που εξετάζεται

Με αυτοματοποιημένες διαδικασίες οι επιστροφές φόρου