ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού εξάντλησε όλα τα περιθώρια για περιορισμένες επιπλέον παροχές, αυστηρά στοχευμένες στα πιο ευάλωτα στρώματα.
Απαράβατοι κανόνες όμως είναι να μην απειληθούν, επ’ ουδενί οι δημοσιονομικοί στόχοι και να διατηρηθεί ένα στοιχειώδες μαξιλάρι ασφαλείας καθώς έχουμε μπροστά ένα τουλάχιστον τρίμηνο δύσκολων καιρικών συνθηκών εξασφαλίζοντας βέβαια την υλοποίηση όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% φέτος και 2,1% τον επόμενο χρόνο, σε περιβάλλον ανάπτυξης 2,3% φέτος και σχεδόν 3% το 2024.
Κομβικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού αναμένεται να είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλεπόταν να αποκλιμακωθεί από 171,3% του ΑΕΠ το 2022 σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% του ΑΕΠ το 2024 για να διαμορφωθεί σταδιακά στο 135,2% του ΑΕΠ το 2026.
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός ενσωματώνει έκτακτες δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ για τη φετινή χρήση ενώ όπως σχολιάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο νέος προϋπολογισμός συντάσσεται σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως ως προς την έκταση των δαπανών που θα κληθεί εν τέλει να καλύψει το Κράτος για τις φυσικές καταστροφές.
Το κόστος για τις πρόσφατες ζημιές θα οριστικοποιηθεί σε λίγο καιρό, με την ελπίδα να μην αποδειχθεί ουσιωδώς υψηλότερο των εκτιμήσεων για περίπου 600 εκατ. ενώ μένει να φανούν οι απαιτήσεις που προσθέτει και η κακοκαιρία Elias που προκάλεσε νέο γύρο ζημιών σε ήδη πληγείσες περιοχές αλλά και σε άλλες.
Την ίδια στιγμή είναι ακόμη Οκτώβριος και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα προκύψουν νέες ζημιές στη συνέχεια.
Το περιβάλλον αυτό αλλά και η πιεστική ανάγκη να σταλεί μήνυμα στις αγορές πως η χώρα είναι σε θέση να διατηρήσει τη δημοσιονομική της σταθερότητα, που είναι επαρκώς ανθεκτική ακόμη και εάν κληθεί να αντιμετωπίσει κάποιες έκτακτες δαπάνες, καθιστά ιδιαίτερα προσεκτική τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου σε μια περίοδο ευαίσθητη για τις αγορές αλλά και εν αναμονή της αξιολόγησης από την S&P στις 20 Οκτωβρίου.
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει αξιωματούχος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση οι αγορές και οι πιστωτές να αισθανθουν πως αυξάνεται το δημοσιονομικό ρίσκο στη χώρα.
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη την Παρασκευή.
Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2024, και εκεί θα δούμε πως «παρά το ότι τα απόνερα της κρίσης είναι ακόμα εδώ (ενεργειακή κρίση), έχουμε πληγεί από φυσικές καταστροφές, ο Προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά μέχρι τέλους, στέλνοντας ένα μήνυμα πως η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια και παρά τα προβλήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μη σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό τη σταθερότητα που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.».
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Στο 1,9% η ανάπτυξη φέτος
Το τριπλό μήνυμα του προϋπολογισμού στις αγορές – «Κλειδί» η πρόωρη αποπληρωμή των €5,3 δισ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα