Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό κέρδος για μία σειρά από προϊόντα αλλά και υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε επισημάνει ο κ. Γεωργιάδης, η τροπολογία έρχεται ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας σε προϊόντα των οποίων η τιμή αυξήθηκε μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είχε μιλήσει για προϊόντα όπως καύσιμα ή το ψωμί, η τροπολογία που κατατέθηκε αφορά παράλληλα και μία σειρά από υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο θα ισχύσει έως τις 30 Ιουνίου 2022 αφορά «στην πώληση προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή».

Σύμφωνα με την τροπολογία ως ανώτατο όριο διάθεσης προϊόντος ή υπηρεσίας τίθεται το μεικτό κέρδος ανά μονάδα που είχε η επιχείρηση την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Για τις παραβάσεις προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που το ελεγχόμενο πρόσωπο παραποιήσει ή αποκρύψει στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές, προβλέπεται πρόστιμο έως 50.000 ευρώ.

«Δεν θα υποσχεθώ ότι με τη διάταξη δεν θα αυξάνονται οι τιμές, θέλουμε να αποφύγουμε τις ”αρπαχτές”»

Η διάταξη εφαρμόζεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα κάθετα και οι εκτεταμένοι έλεγχοι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «έναν μηχανισμό «κόφτη» του περιθωρίου κέρδους που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις πάνω σε αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες για τη διαβίωση των πολιτών κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα λόγω του πολέμου».

«Δεν θέλω να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη δεν θα αυξάνονται οι τιμές» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας:

«Θα αυξάνονται, υποχρεωτικά κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης, αναπόφευκτα. Και αν βάλεις διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, το αποτέλεσμα θα είναι: έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά».

«Με αυτή τη διάταξη θέλουμε να αποφύγουμε, μέσα στην «αναμπουμπούλα» του πολέμου και με τη δικαιολογία ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών διεθνώς, κάποιοι να προσπαθήσουν αυξήσουν το περιθώριο κέρδους, ώστε να κάνουν «αρπαχτή» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης

Πρόστιμα έως 300 χιλ. σε επιχειρήσεις που κερδοσκοπούσαν – Σε ποιους κλάδους της αγοράς

Πώς θα μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα με αυξήσεις λόγω του πολέμου