ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επικεφαλής των θεσμών θα πάρουν τη σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια για να διαβουλευθούν σε επίπεδο κορυφής με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα ως προς τις δεσμεύσεις της και τις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να υλοποιήσει. Οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ο φορέας των ακινήτων και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο νόμος για το ΤΧΣ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης και των εσόδων είναι μεταξύ των θεμάτων στο τραπέζι των θεσμών.
Η πανδημία – κοινό πρόβλημα για όλες τις χώρες στην Ευρώπη – δρα ως μαξιλάρι στις συζητήσεις, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για την Αθήνα η έκθεση που θα προετοιμάσουν οι θεσμοί να έχει θετικό πρόσημο, υπό το πρίσμα και της ανόδου στο κόστος δανεισμού που καταγράφεται όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα βρίσκεται άλλωστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο: Δεν θέλει να διαταραχθεί η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα δημιουργώντας στους ξένους οίκους μια αίσθηση χαλάρωσης ή/και καθυστερήσεων σε κρίσιμα μέτωπα όπως είναι η επανάκτηση του ελέγχου των ελλειμμάτων, η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Αυτό φυσικά – λογικά – θα είναι κάτι που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει και η πλευρά των θεσμών, που δεν θα ήθελαν μια νέα εστία αναταραχής στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη να αποτελούν τους πιο σημαντικούς πιστωτές της χώρας αυτή τη στιγμή. Υπό αυτό το πρίσμα όλες οι πλευρές έχουν για τους δικούς τους λόγους η καθεμία συμφέρον να μην προκύψει αναστάτωση ως προς το πλαίσιο εποπτείας της χώρας από τους θεσμούς, που λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως ένα άτυπο «πιστοποιητικό» και προς τις αγορές για την προσήλωση της χώρας στη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πειθαρχία.
Ο χάρτης εξόδου με τις εκκρεμότητες που θα περάσουν μετά, είναι και αυτός στο τραπέζι των συζητήσεων προκειμένου να οριστικοποιηθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το πότε θα βγει η Ελλάδα και με ποιο πλαίσιο. Βεβαίως η έξοδος από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, που το πιθανότερο είναι να συνοδευθεί με την εκταμίευση δύο δόσεων από ANFA και SMPs της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας.
Η Ελλάδα θα περάσει στην απλή – και όχι ενισχυμένη – μεταμνημονιακή παρακολούθηση και όχι εποπτεία, όπως όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα με ελέγχους ανά εξάμηνο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η χώρα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι, το πιθανότερο είναι οι εκκρεμότητες να ενταχθούν στο πλαίσιο της απλής εποπτείας. Όχι πως αυτό θα σημάνει ουσιαστικά χαλάρωση της παρακολούθησης. Άλλωστε όπως παραδέχονται – και προειδοποιούν – ανώτερα κυβερνητικά στελέχη συχνά – πυκνά ο πιο σημαντικός και τελικός κριτής της χώρας είναι οι αγορές, που πρέπει να πιστοποιούν ουσιαστική πρόοδο και όχι χαλάρωση προκειμένου να παραμένει σε λογικά και ανεκτά επίπεδα το κόστος δανεισμού του δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάκαμψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «σκόπελος» της 13ης αξιολόγησης για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο εκλεκτός για τη θέση του Υπουργού Άμυνας είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση
- Γερμανία: Οι Πράσινοι εξέλεξαν την νέα τους ηγεσία λίγους μήνες πριν τις εκλογές
- Φωτεινή Πιπιλή για Σαμαρά: «Τελικά αποστάτης γεννιέσαι δεν γίνεσαι»
- Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά – Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη