Χαμηλός παραμένει ο πήχης των προσδοκιών  για αυξήσεις στους μισθούς περίπου 1,6 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε το θέμα στην διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας», ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού των 713 ευρώ από την 1η Απριλίου, όμως για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που οι απολαβές τους είναι «παγωμένες» από το 2012 ανέφερε χαρακτηριστικά «Πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε εργαζόμενους», προτρέποντας τους εργοδότες να προχωρήσουν σε αυξήσεις.

1

Σύμφωνα με εργατολόγους, η προτροπή αυτή έχει ήδη γίνει και στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αύξηση στο μισθό τους έχουν δει περίπου 660.000 εργαζόμενοι.

 Η Ελλάδα παραμένει χώρα με πολύ χαμηλούς μισθούς, καθώς οι 6 στους 10 εμφανίζουν μικτές αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ και μόλις 72.000 δηλώνουν πάνω από 3.000 ευρώ μικτά που γίνονται 2.000 ευρώ καθαρά λόγω του υψηλού μη μισθολογικού κόστους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βοηθάει τη βάση της πυραμίδας, όχι όμως και τους υπόλοιπους 1,6 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή τους περίπου 800.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των 1,6 εκατ. εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα έχει υποστεί μειώσεις έως και 40% κατά την διάρκεια των Μνημονίων με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας 2012-2022 σε δεκάδες κλάδους «διαλύθηκαν» τα εργοδοτικά κλαδικά σωματεία με αποτέλεσμα να μην υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας είτε να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είτε με αποδοχές υψηλότερες μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων κατώτερες ωστόσο των τελευταίων κλαδικών.

Η στρέβλωση των παγωμένων τριετιών

Εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν ότι σε μια περίοδο όπου η οικονομική καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη, η συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα περίμενε την ανακοίνωση του ξεπαγώματος των τριετιών, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις της, και αντί αυτού για άλλη μια φορά έμεινε με την ελπίδα και την αναμονή να πέσει η ανεργία κάτω από 10%.  Δηλαδή την τήρηση ενός μνημονιακού νόμου, όταν η χώρα έχει βγει από την αυξημένη εποπτεία και οι συνθήκες λόγω της ενεργειακής κρίσης επιτρέπουν παρεμβάσεις ανακούφισης των πολιτών.

 Κι ενώ οι μισθοί για περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στη χώρα παραμένουν στον «πάγο», η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε 4η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, τουλάχιστον στα 751- 780 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ (1η/2/2019 αυξήθηκε κατά 11%, 1η/1/2022 αυξήθηκε κατά 2% και 1η/5/2022 κατά 7,5%).

 Το παράδοξο είναι ότι εργαζόμενοι που το 2012 αμείβονταν με αποδοχές υψηλότερες κατά 100 ευρώ από τον κατώτατο μισθό το 2012, αυτή τη στιγμή με προϋπηρεσία 10 ετών λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.

 Σε δηλώσεις του την προηγούμενη άνοιξη ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, εκτιμούσε ότι στις αρχές του επομένου έτους – 2023 – η ανεργία θα «πέσει» κάτω από το 10%. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη επαναφορά των τριετιών. Όμως με αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Απώλειες 4,5 μισθών

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά την δεκαετία 2012 – 2022 οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.

Η έρευνα της  Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), κατά την περίοδο 2012-2022 ότι:

  • 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού,
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών,
  • 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού και
  • 2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.