Χαοτικές διάφορες παρουσιάζουν τα εισοδήματα με τα έξοδα χιλιάδων φορολογουμένων που έχουν πέσει στην «τσιμπίδα» των ελέγχων της εφορίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτικές αρχές εντοπίζουν συνεχώς περιπτώσεις που δηλώνονται χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο τα πραγματικά τους έξοδα είναι πολύ υψηλότερα. Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως δεν πρόκειται μόνο για φορολογούμενους που πέφτουν στη «φάκα» των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά για τρανταχτές περιπτώσεις που παρουσιάζονται φτωχοί, αλλά φαίνεται πως ζουν μια ιδιαίτερα άνετη ζωή.

1

Η τεχνητή νοημοσύνη

Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους ελέγχους παίζει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που έχει μπει στη ζωή του φοροελεγκτικού μηχανισμού της χώρας. Το ΑΙ μπορεί να αναλύσει τεράστια δεδομένα που προκύπτουν από τους εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτει πλέον η ΑΑΔΕ, αλλά και από μια σειρά από άλλες πηγές.

Αυτές μπορεί να είναι είτε τραπεζικές συναλλαγές είτε ψηφιακές δημόσιες πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανιχνεύοντας συμπεριφορικά προφίλ. Σε αυτά ελέγχονται ασυνήθιστες συναλλαγές ή μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μέσω καρτών σε μη καταχωρισμένους πωλητές, που συνδέονται συχνά με μη καταγεγραμμένη οικονομική δραστηριότητα μέσω πλατφορμών στη λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίζει ανωμαλίες και ασυνήθιστες αποκλίσεις στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων, όπως η μη αναλογία μεταξύ των εισοδηματικών πηγών και των δαπανών.

Αυτές οι μέθοδοι έλεγχου έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και περισσότεροι στοχευμένοι έλεγχοι, βγάζοντας «λαβράκια», με τις αποκλίσεις σε αρκετές περιπτώσεις να είναι χαοτικές. Όπως έλεγε στο Mononews πηγή με γνώση των ελέγχων, δεν μιλάμε για αποκλίσεις εισοδήματος – δαπανών κατά 5.000 -10.000 ευρώ, αλλά για πολύ μεγαλύτερο «κενό», το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί.

Τεκμήρια… μισού αιώνα

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι όμως που πιάνονται στα τεκμήρια της εφορίας, επειδή διαθέτουν ένα πατρικό σπίτι από κληρονομιά και ένα δεύτερο αυτοκίνητο στο όνομά τους επειδή το οδηγεί το παιδί του για να μετακινείται και αυτή την ώρα δεν διαθέτει εισόδημα.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, με φόντο την ένταξη της διαδικασίας εξορθολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης που ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών με τη σύσταση ειδικής ομάδας, η ιστορία των τεκμηρίων στο μισό αιώνα «ζωής» τους έχει δείξει πως σε αυτά δεν πιάνεται η φοροδιαφυγή ούτε τα «επικίνδυνα»επαγγέλματα που ρέπουν προς την απόκρυψη εισοδημάτων. Τα στοιχεία δείχνουν πως στη «φάκα» των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης πέφτουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι και όχι για παράδειγμα ελεύθεροι επαγγελματίες, κάτι που αποτυπώνει την αποτυχία (και την αδικία) αυτού του μέτρου.

Πάντως, στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου δεν βρίσκεται η ορίζονται μείωση των τεκμηρίων, αλλά παρεμβάσεις εξορθολογισμού τους, δηλαδή εκεί που είναι «χαλαρά» θα δίνουν πιο αυστηρά και στις περιπτώσεις που θα κριθούν άδικα, θα υπάρξει μείωση που μπορεί να φτάσει έως και το 30%.

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Από κόσκινο όλες οι συναλλαγές – Ελεγχοι σε καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, πιστωτικές

Πώς φορολογούμενος κατάφερε να διαγράψει πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ – Η αίτηση και η… ανθρώπινη δικαιολογία

Στα 5,6 δισ. οι απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο – Πόσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία