ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Περιεχόμενα
«Εμφανιστείτε για να ρυθμίσετε ή να πληρώσετε τα χρέη σας για να μην βγουν τα ονόματά σας στη δημοσιότητα», έλεγε στην πράξη το email που έλαβαν σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες χιλιάδες μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.
Η προθεσμία που έχει δώσει η ΑΑΔΕ στους μεγαλοφειλέτες εκπνέει σήμερα, με αποτέλεσμα όσοι δεν έκαναν την εμφάνισή τους για να ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τα χρέη τους, να δουν τα ονόματά τους να βγαίνουν στα «μανταλάκια» την ερχόμενη Πέμπτη.
Λίστα με ονόματα και διευθύνσεις
Στις 30 Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ολόκληρο τον κατάλογο με τους ΑΦΜ, τα ονοματεπώνυμα, τις οφειλές, αλλά και τις προσαυξήσεις.
Σε διπλανή στήλη θα αναγράφονται και τα χρέη του φυσικού ή του νομικού προσώπου προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η δημόσια «διαπόμπευση» των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου ξεκίνησε το 2011, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2019.
Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση του ονόματος της πασίγνωστης επιχείρησης, που δραστηριοποιούνταν στο λιανεμπόριο και τον φαρμακευτικό κλάδο, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά επιπλέον 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ανάρτηση των ονομάτων επιτρέπεται μόνο στη συγκεκριμένη λίστα, γι’ αυτό και δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα (και δεν μπορούν να γραφτούν) τα ονόματα της εν λόγω επιχειρηματικής οικογένειας που πρόσθεσε στα βιβλία του κράτους το τεράστιο χρέος των 800 εκατ. ευρώ.
Από «κόσκινο» όλα τα περιουσιακά στοιχεία
Η δημόσια διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου έχει ως στόχο να αποτελέσει μία «δεξαμενή» πληροφοριών για όσους χρωστούν στο κράτος τεράστια ποσά και δεν έχουν μπει καν στον κόπο να τα ρυθμίσουν.
Έτσι σε περίπτωση που ένας εκ των οφειλετών επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μία συναλλαγή με το δημόσιο (πχ να συμμετάσχει σε διαγωνισμό) θα εντοπίζεται άμεσα ο ΑΦΜ και το όνομά του.
Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Διαβάστε επίσης: