Στην αξιοποίηση της παλιάς ταπητουργίας Ανατόλια στη Νέα Ιωνία θα προχωρήσει το δημόσιο, με το εργοστάσιο του οποίου τα φουγάρα έσβησαν το 1988 να συγκαταλέγεται στα ακίνητα που θα επιστρατευτούν για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας στην Αθήνα.

Μιλώντας για τη στεγαστική πολιτική από το βήμα της 25ης Prodexpo ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης θύμισε ότι θα τρέξει το Σπίτι μου ΙΙ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Υπάρχει πλειάδα προγραμμάτων και κινήτρων, όπως η τριετής απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για την αξιοποίηση αδρανών ακινήτων όπως η ΧΡΩΠΕΙ». Συγκεκριμένα, σχετικά με τη ΧΡΩΠΕΙ, επισπεύδον του διαγωνισμού θα είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μέρος του ακινήτου θα αξιοποιηθεί από επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει από τη ΔΕΘ τη δημιουργία διαμερισμάτων στο παλιό εργοστάσιο της Πειραιώς, όπου σχεδιαζόταν για χρόνια η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας, που τελικά ναυάγησε. Παρόμοια σχέδια έχει το υπουργείο και για άλλα ακίνητα της ΔΥΠΑ.

1

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του προγράμματος Σπίτι μου, 3.500 σπίτια αγοράστηκαν στην Αθήνα και 2.200 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης το 90% των δικαιούχων είχαν εισόδημα έως 26.000 ευρώ και το 60% αυτών ήταν ζευγάρια.

Τα προγράμματα κοινωνικής στέγασης εφαρμόζονται σε μία εποχή κατά την οποία η ιδιοκατοίκηση μειώνεται δραστικά, αφού τη δεκαετία του 1990 διαμορφωνόταν σε ποσοστό υψηλότερο του 80% και με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat φτάνει το 69,6%. Όπως διευκρίνισε η Βασιλική Βλαχοστεργίου, αναπληρώτρια επικεφαλής του τομέα ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, στα αστικά κέντρα όπως η Αττική το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο και κατέρχεται στο 65%.

Από την άλλη πλευρά, οι μικρές επενδυτικές αποδόσεις φαίνεται ότι δυσχεραίνουν την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ανάλογα έργα, ζήτημα για το οποίο υπερθεμάτισε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, συνομιλώντας στο ίδιο συνέδριο με την υπουργό Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Με τις τιμές στα επίπεδα του 2008 είναι δύσκολο οι ιδιωτικές εταιρείες να κατευθυνθούν στην κοινωνική κατοικία σε σχέση με πιο εμπορικά ακίνητα. Εκεί είναι που πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση για να βρεθεί το modus vivendi, ειδάλλως ο ιδιωτικός τομέας θα κυνηγά πάντα το εύκολο. Η κοινωνική αντιπαροχή είναι μεν εφικτή, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί διάλογος με την αγορά, να αντληθούν τα στοιχεία και η πρώτη πιλοτική διακήρυξη να είναι επιτυχημένη», τόνισε ο επικεφαλής της Dimand.

Με holdings και συμμετοχή του δημοσίου θα αξιοποιηθούν τα δημόσια ακίνητα

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης δρομολογείται κι η εκμετάλλευση των δημοσίων ακινήτων, που θα προχωρήσει μέσω εταιρειών συμμετοχών στις οποίες θα περάσουν ομαδοποιημένα τα αξιοποιήσιμα ακίνητα της ΕΤΑΔ. Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, η διαδικασία έχει ξεκινήσει με τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων, με σύμβουλο τη McKinsey. «Έως 1.000 ακίνητα από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αφού ομαδοποιηθούν τα ακίνητα, κι έπειτα θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης αυτών των holdings, στις οποίες το δημόσιο μπορεί να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό, ενώ οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν την αξιοποίησή τους. Θα είναι πιο γρήγορη διαδικασία από την αξιοποίηση καθενός ακινήτου».

«Η ΕΤΑΔ είναι για μένα όπως ήταν η Ολυμπιακή, η ΔΕΗ ή ο ΕΦΚΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Πρόσθεσε πως το δημόσιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο για τη διαδικασία συμβασιοποίησης των διαγωνισμών για την αξιοποίηση των Ξενία και τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και εμβληματικών κτιρίων, όπως το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης και το Αχίλλειο της Κέρκυρας, στο οποίο θα έχει λόγο μέσω της μονάδας ωρίμανσης έργων του, το Υπερταμειο. Επιπλέον, η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής για το διαγωνισμό παραχώρησης του TAEKWONDO στο Φαληρικό Δέλτα, «μας ενδιαφέρει η δημιουργία συνεδριακού κέντρου που τόσο χρειάζεται η Αθήνα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Το δημόσιο έχει μείνει πίσω στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αν και δεν ήταν ποτέ μπροστά. Οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό ήταν 1,5 δισ, το 2019, το 2023 είμαστε πάνω από τα 2 δισ., πάντως δεν έχουν έρθει τα πάνω κάτω λόγω της golden visa, αν και βεβαίως επέδρασε στον κλάδο. Ενοχοποιώντας το real estate ενοχοποιούμε τον τουρισμό και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων, ενώ έχουμε ακόμα επενδυτικό κενό. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν αυξηθεί κατά 21,4% οι οικοδομικές άδειες», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.