Τα 900 εκατ. ευρώ προσέγγισαν τα στεγαστικά δάνεια τη χρονιά που πέρασε, ποσό ενδεικτικό μεν για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς, αλλά όχι ικανό να φέρει το νέο κύμα επενδύσεων των νοικοκυριών σε ακίνητα, όπως συνομολογούν οι ειδικοί.

«Η αγορά σπιτιού δεν είναι εύκολη απόφαση, δεν είμαστε στην ανέμελη εποχή του 2000, ένας στους δύο έχει δει τους γονείς του να χάνουν ένα σπίτι. Αυτό έχει περάσει και στη λήψη αποφάσεων των τραπεζών, που πρέπει να έχουν θέση στη χρηματοδότηση. Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι η ώρα να δημιουργηθεί το νέο κύμα του μέλλοντος».

1

Με αυτή την τοποθέτηση θέλησε να αποδώσει το αισιόδοξο αλλά συγκρατημένο κλίμα της αγοράς των στεγαστικών δανείων ο Γιώργος Κορμάς, επικεφαλής real estate της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας πως «το εποπτικό πλαίσιο είναι εκεί, πολύ πιο σφιχτό. Όποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα μόχλευσης, οι τράπεζες είναι εκεί για να τον χρηματοδοτήσουν». 

«Υπάρχει ένας πληθωρισμός σε κάποιες περιοχές και, τολμώ να πω, ότι σε κάποιες από αυτές υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις φούσκας σε ό,τι αφορά τις τιμές. Εκεί είναι που ήρθαν οι κρίσεις της πανδημίας και της Ουκρανίας για να διορθώσουν αυτό το κομμάτι. Όλοι μας βλέπαμε ότι οι τιμές ακολουθούσαν μια πορεία που δεν ήταν η ορθή», συμπλήρωσε ο κ. Κορμάς, συμπληρώνοντας πως «δεν νοείται κάποιος να χρωστάει τον ΕΝΦΙΑ δεκαετίας και να θεωρεί ότι το ακίνητό του κοστίζει διπλάσια από την τελευταία συναλλαγή στην περιοχή, διότι “έχει έρθει η ανάπτυξη”. Αυτό το όνειρο δε μπορεί να το χρηματοδοτήσει μία τράπεζα, θα γίνονταν τα λάθη του παρελθόντος».

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι πως η ζήτηση επιστρέφει, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρείχε από την πλευρά του ο Γιάννης Γκάνος, γενικός διευθυντής real estate & επενδύσεων της Alpha Bank. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα στεγαστικά δάνεια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έφτασαν το 2021 τα 900 εκατ. όπως προαναφέραμε, όταν το 2018 ήταν 300 εκατομμύρια, αλλά προ κρίσης είχαν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

«Ο κόσμος φοβάται τον επερχόμενο πληθωρισμό και τηρεί στάση αναμονής. Παρόλα αυτά η αγορά είναι ζωντανή, υπάρχει κόσμος ο οποίος βλέπει τις τιμές που ανεβαίνουν και πού να τοποθετήσει τις καταθέσεις του», τόνισε ο ίδιος, έχοντας αναφέρει πως η αγορά του real estate έχει μπει σε ξεκάθαρα ανοδική τροχιά ήδη από το 2018.

Ξένες επενδύσεις 2 δισ. στο ελληνικό real estate

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος στην κτηματαγορά «δεν ανακόπηκε με την πανδημία, δεν αναμένουμε ούτε θα ανακοπεί με το ενεργειακό κόστος. Οι τιμές ανεβαίνουν, η ζήτηση είναι ισχυρή από το εσωτερικό – τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – και το εξωτερικό μέτωπο». Εξάλλου, είναι σημαντικό πως η Ελλάδα έγινε σημαντικός υποδοχέας άμεσων ξένων επενδύσεων, με κεφάλαια 2 δισ. να εισρέουν από τον κλάδο στη χώρα.

Την αισιοδοξία του συμμερίστηκε ο Γιώργος Μαντζαβινάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης QRES, ο οποίος επισήμανε πως «το καταφύγιο στις επενδύσεις όταν υπάρχει πληθωρισμός είναι τα ακίνητα. Περιμένουμε να δούμε επενδυτικό ενδιαφέρον και από ανθρώπους που έχουν αποταμιεύσεις 50 χιλ – 100 χιλ. ευρώ, που θα θελήσουν να βρουν ένα ακίνητο και να το αγοράσουν με τη βοήθεια των τραπεζών».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ελεκίδης, επικεφαλής Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και real estate της Bain Capital σημείωσε πως ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεπεράσει το peak του 2008 στις τιμές των κατοικιών, «η Ελλάδα είναι 20 – 25% κάτω από αυτό» και «είναι η μόνη αγορά πανευρωπαϊκά που τα prime ακίνητα έχουν 400 μονάδες βάσης διαφοράς από το ελληνικό ομόλογο».