Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

ΣτΕ: Βάζει «φρένο» στην εφορία για παραγραφή στη δεκαετία

Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ

Συμβούλιο της Επικρατείας

«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ΑΑΔΕ για επιμήκυνση της παραγραφής στα 10 χρόνια λόγω πρόσθετων πληροφοριών από το εξωτερικό, μετά από προσφυγή επιχειρηματία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο φορολογικός έλεγχος.

Και αυτό γιατί οι ελεγκτές δεν τήρησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι η επιμήκυνση της παραγραφής στα 10 χρόνια ισχύει για πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερία Καθημερινή, για να επεκταθεί  η πραγραφή στη δεκαετία θα πρέπει:

-Η φορολογική αρχή να έχει ήδη υποβάλει το σχετικό αίτημα ή τα σχετικά αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής προς την αρμόδια αλλοδαπή αρχή εντός του χρόνου κατά τον οποίο οφείλει να δράσει, ήτοι εντός της πενταετίας.

-Τα στοιχεία να περιέλθουν μετά το πέρας της πενταετίας και μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν λειτούργησε με βάση τα ανωτέρω.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η φορολογική αρχή, ενώ είχε ήδη πληροφορίες εντός του χρόνου της πενταετούς παραγραφής περί εικονικότητας των συναλλαγών της επιχείρησης που προσέφυγε από απαντήσεις αλλοδαπών αρχών σε προηγούμενα αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής, υπέβαλε νέο αίτημα για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε χρόνο μετά την πάροδο της πενταετίας.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή – Επιτροπή Δεοντολογίας: Εισηγείται άρση της ασυλίας Στίγκα – Με ομόφωνη απόφαση

Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ – Νέα ευνοϊκή αλλαγή για τα εισοδηματικά κριτήρια

Υπουργείο Υγείας: Η επόμενη μέρα μετά την απάτη με τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ