• Οικονομία

    ΣτΕ: «Μπλόκο» στην εφαρμογή του πριμ ορόφων στα βιοκλιματικά κτίρια

    • NewsRoom


    Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον χώρο των κατασκευαστών η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έκρινε νόμιμη την αναστολή εφαρμογής του πριμ ορόφων στα βιοκλιματικά κτίρια, έως την εκδίκαση στην Ολομέλεια.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε νόμιμη την αναστολή των εν λόγω οικοδομικών αδειών από τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, μέχρι την εκδίκαση της συνταγματικότητας του νέου οικοδομικού κανονισμού από την Ολομέλεια.

    Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έρχεται 3 εβδομάδες μετά την τροπολογία του υπουργείου περιβάλλοντος που έβαζε φρένο σε 2 από τις 3 διατάξεις που επιτρέπουν υπέρβαση ύψους, και αφού 7 συνολικά δήμοι της Αττικής έχουν παγώσει την έγκριση των συγκεκριμένων αδειών.

    Ανάμεσα τους και ο δήμος Αθηναίων, που αποφάσισε να μην εγκρίνει άδειες που προβλέπουν υψηλότερα κτίρια από τα όρια που θέτει το βασιλικό διάταγμα του 1955.

    Τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού υπερασπίστηκε εκ νέου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες προκειμένου να ανανεωθεί το κτιριακό δυναμικό της χώρας με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, χωρίς να ανέβει κατακόρυφα η τιμή.

    Κύκλοι των κατασκευαστών υποστηρίζουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ παγώνει το μεγαλύτερο μέρος της οικοδομικής δραστηριότητας.

    Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση πριν την απόφαση της ολομέλειας, ωστόσο ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

    Διαβάστε επίσης:

    Β. Κορκίδης: Δεν υπάρχει «καθαρό μηδέν» χωρίς τη συμμετοχή των ΜμΕ

    Youth Pass: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι για το 2024

    Άγρια κόντρα Χατζηδάκη – Πιτσιλή με τους φοροτεχνικούς για τις φορολογικές δηλώσεις 



    ΣΧΟΛΙΑ