ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέρα με τη μέρα σφυγμομετρεί ο ΟΔΔΗΧ τις αγορές για να σταθμίσει το πότε θα εκδώσει το πρώτο ομόλογο του φετινού δανειακού προγράμματος.
Μεγάλο στοίχημα η διάρκεια του νέου ομολόγου και το εάν η Ελλάδα θα αποτολμήσει την έκδοση ενός 30ετούς τίτλου ή εάν θα επικρατήσουν πιο συντηρητικές επιλογές. Θετικά τα μηνύματα από τις αγορές μετά την απόφαση για πρόωρη εξόφληση 3,6 δισ. ευρώ ακριβού χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στρατηγική προτεραιότητα είναι – και φέτος – η αξιοποίηση των ευνοϊκών συνθηκών με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να βελτιωθεί περαιτέρω το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Και φέτος το δανειακό πρόγραμμα συνολικού ύψους έως 12 δισ. για το 2021, αναμένεται να εκτελεστεί εκτός απροόπτου, εμπροσθοβαρώς, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του, εκτός απροόπτου, εντός του πρώτου εξαμήνου.
Μέρα με τη μέρα σταθμίζονται οι συνθήκες και το περιβάλλον στις αγορές χρέους για το ντεμπούτο της Ελλάδας μετά την είσοδο του νέου έτους. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα για τον χρόνο έκδοσης της πρώτης μεγάλης κοινοπρακτικής ομολογιακής έκδοσης αλλά και η διάρκειά της, το βασικό σενάριο είναι η πρώτη έξοδος του Δημοσίου να πραγματοποιηθεί, όχι νωρίτερα, από τα τέλη του μήνα. Εκτός εάν για κάποιο λόγο ανοίξει, νωρίτερα, «παράθυρο ευκαιρίας».
Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν θα γίνει το μεγάλο βήμα με την έκδοση του πρώτου 30ετούς ομολόγου, μετά από πολλά χρόνια πριν την κρίση χρέους ή εάν οι συνθήκες θα επιβάλουν μία πιο συντηρητική επιλογή με την έκδοση ενός 10ετούς ή 15ετούς τίτλου ή/και μικρότερης διάρκειας τίτλου.
Η τελική απόφαση, αν και λαμβάνεται κατόπιν της εισήγησης του αρμοδίου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθορίζεται από τις αγορές και τους επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις στην ασφαλή ζώνη του ευρώ, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει απόδοση ελαφρώς πάνω από το 0%.
Όταν εκδίδουν οι «ελέφαντες»…
Το πρώτο 15θήμερο του Ιανουαρίου είναι φορτωμένο από δεκάδες νέες εκδόσεις ομολόγων μεγάλων χωρών όπως της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και πολλών άλλων. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο για την εβδομάδα που διανύουμε αναμένονται εκδόσεις κρατικών ομολόγων που θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ στην ζώνη του ευρώ. Το ίδιο και την επόμενη.
Σε περίοδο υψηλής προσφοράς από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ είναι συνετό η Ελλάδα να επιλέξει για την δική της έκδοση ένα χρονικό σημείο που εάν είναι δυνατό να βγαίνει μόνη της στις αγορές. Είτε αυτό είναι μέσα στον Ιανουάριο ή και στον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά τους οι επενδυτές, κυρίως επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων, ζητούν μεσαίες και μεγάλες διάρκειες με υψηλότερη σαφώς απόδοση.
Εξομαλύνοντας το προφίλ αποπληρωμής
Η χώρα, είναι η αλήθεια, πρέπει και επιδιώκει να έχει τακτική και συνετή παρουσία στις αγορές ακόμα και αν δεν έχει άμεσα ανάγκη τον ιδιαίτερα φθηνό δανεισμό και διαθέτει περιθώρια αναμονής εξαιτίας και της ύπαρξης των υψηλών διαθεσίμων.
Όμως, το περιβάλλον ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ακόμα και αρνητικών σε πολύ μικρές διάρκειες για την Ελλάδα, δίνει μία μοναδική ευκαιρία στην χώρα όχι μόνο να δανειστεί φθηνά αλλά «ίσως το σημαντικότερο» να ανταλλάξει ακριβό χρέος με φθηνό εξομαλύνοντας ταυτόχρονα την καμπύλη των λήξεων. Παράλληλα βέβαια δανειζόμενη φθηνά καταφέρνει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τα ταμειακά της διαθέσιμα, καθώς η παραμονή τους στα επίπεδα των 30 δις. ευρώ είναι η μεγάλη εγγύηση της Ελλάδας προς τις αγορές για να δανείζεται φθηνά το δημόσιο και οι ελληνικές επιχειρήσεις όσο η χώρα παραμένει εκτός της επενδυτικής βαθμίδας. Και αυτό, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι κάτι για το οποίο έχουμε ακόμη δρόμο, όπως δήλωνε προ ημερών κορυφαίο στέλεχος της DBRS μιλώντας αποκλειστικά στο Mononews.
Ήδη η χώρα έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση δανείων 3,6 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στέλνοντας ένα σαφές σήμα στις αγορές πως είναι σε θέση να πληρώνει τα χρέη της αφήνοντας πλέον οφειλές μόλις 1,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο. Και είναι δεδομένο πως το Δημόσιο θα αξιοποιεί κάθε δυνατή ευκαιρία προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του προφίλ αποπληρωμής του χρέους μέσα στους επόμενους 15 μήνες και όσο είναι ενεργά τα ευνοϊκά μέτρα της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Τρία κορυφαία στελέχη της DBRS στο mononews: «Αυτός είναι ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα»
Στα 1,476 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Νοέμβριο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής