Συγκρατημένο εμφανίζεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα της ευρωζώνης μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών στοιχείων αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Η αύξηση του ΑΕΠ έφθασε το 0,7% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και το 4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι το α’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% στην ευρωζώνη, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4%.

Οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν σήμερα σταθεροποιητικά, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι πιθανόν να υποχωρήσει η οικονομική δραστηριότητα. Οι ενεργειακές απειλές του Κρεμλίνου, η παρατεταμένη προσφορά και η αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώνουν τη ζήτηση και την παραγωγή. Επιπροσθέτως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού προκαλούν σοβαρή ανησυχία καθώς τον Ιούλιο εκτοξεύτηκε στο 8,9% (από 8,6% τον προηγούμενο μήνα) δημιουργώντας έτσι στην ΕΚΤ αυξημένη πίεση για ακόμη μία «γενναία» αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

1

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 137 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 63 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,05%, από 3,01% χθες, έναντι 0,88% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,17%, από 2,18% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0154 δολ. από το επίπεδο των 1,0156 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0122 δολ.

Διαβάστε επίσης

Κάτω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου