• Real Estate

    Ακίνητα: Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν οι ξένοι αγοραστές – €7.000 το τετραγωνικό στη Μύκονο

    • NewsRoom
    Το παλιό λιμάνι της Μυκόνου όπου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο

    Το παλιό λιμάνι της Μυκόνου


    Σταθερή αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για κατοικίες προς πώληση στα ελληνικά νησιά, με τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού να καταγράφουν τις μεγαλύτερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης, σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos και τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων του Spitogatos.

    Ειδικότερα, τα ελληνικά νησιά ασκούν διαχρονική γοητεία σε τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα αποτελούν ελκυστικό προορισμό για αγορά κατοικίας.

    Τον Μάιο του 2024, στη λίστα με τα πιο ακριβά νησιά για να αγοράσει κανείς κατοικία βρέθηκαν η Μύκονος στις Κυκλάδες, οι Παξοί στα Επτάνησα, η Σκιάθος στις Σποράδες, η Ύδρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάτμος στα Δωδεκάνησα, η Ικαρία στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Χανιά στην Κρήτη.

    Από την άλλη, όσοι ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας με λιγότερο από 2.000 ευρώ/τ.μ. μπορούν να ψάξουν στη Σκόπελο, στη Σαλαμίνα, στη Ρόδο και στην Κω, στα Νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Χίος, στην Κρήτη, σε μέρη όπως η περιφέρεια Ρεθύμνου και Λασιθίου αλλά και στην Εύβοια.

    Πιο συγκεκριμένα: 

    Κυκλάδες

    Τα νησιά των Κυκλάδων για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστούν στις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση, με τη Μύκονο και την Αντίπαρο να καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας.

    Ακολουθούν η Πάρος, η Σαντορίνη και η Φολέγανδρος. Αντίθετα, τα Κυκλαδονήσια με τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών είναι η Τήνος, η Άνδρος και η Σύρος.

    Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023 σημειώθηκε στην κοντινή Κύθνο, στη Φολέγανδρο και στη Μήλο.

    Επτάνησα

    Τα Επτάνησα αποτελούν αγαπημένο τουριστικό προορισμό και για τους Έλληνες και τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Πόσο κοστίζει όμως μια κατοικία προς πώληση στο Ιόνιο;

    Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στους Παξούς, ενώ ακολουθεί η Λευκάδα και η Ιθάκη.

    Από την άλλη, το νησί του Ιονίου με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών είναι η Κέρκυρα. Στο νησί της Λευκάδας εντοπίστηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας (23,5%) σε σχέση με το Μάιο του 2023.

    Σποράδες

    Οι Σποράδες έχουν προσελκύσει διαχρονικά το ενδιαφέρον του εγχώριου και διεθνούς τουρισμού λόγω της φυσικής ομορφιάς τους αλλά και των διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών που ανέδειξαν την περιοχή ακόμη περισσότερο.

    Το πιο ακριβό νησί των Σποράδων για αγορά κατοικίας είναι η Σκιάθος, ενώ το νησί με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών είναι η Σκόπελος.

    Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης τον Μάιο του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, σημειώθηκε στην Αλόννησο.

    Νησιά Αργοσαρωνικού

    Το 3ο ακριβότερο νησί για αγορά κατοικίας τον Μάιο του 2024 βρίσκεται στα νησιά του Αργοσαρωνικού και είναι η Ύδρα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, πέραν της κοντινής τους απόστασης με την Αθήνα, αποτελούν δημοφιλή και κοσμοπολίτικο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

    Το πιο οικονομικό νησί του Αργοσαρωνικού είναι η Σαλαμίνα, όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης (10,8%) σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

    Δωδεκάνησα

    Τα Δωδεκάνησα, αν και πιο μακρινός προορισμός σε σχέση με την πρωτεύουσα και το λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν επίσης προορισμό που μαγνητίζει το ενδιαφέρον επισκεπτών και υποψήφιων αγοραστών.

    Το νησί με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας είναι η Πάτμος και το οικονομικότερο είναι η Λέρος με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών 1.508 ευρώ/τ.μ.

    Νησιά Βορείου Αιγαίου

    Το νησί με τους μακροβιότερους κατοίκους, η Ικαρία, αναδεικνύεται ως το νησί του Βορείου Αιγαίου με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ το οικονομικότερο είναι η Σάμος.

    Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εντοπίστηκε στη Χίο (17,4%).

    Κρήτη

    Η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τον πλούσιο πολιτισμό, αποτελεί παραδοσιακά έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό.

    Σε ό,τι αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στην περιφέρεια Χανίων, ενώ η χαμηλότερη στην περιφέρεια Ηρακλείου.

    Ωστόσο, στο Ηράκλειο παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών (9,9%) τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

    Εύβοια

    Η εγγύτητα με την Αττική και την Αθήνα δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο η Εύβοια αποτελεί έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό.

    Η Εύβοια παρέχει πληθώρα επιλογών για αγορά κατοικίας σε ένα εύρος τιμών και πιο συγκεκριμένα η Κάρυστος είναι η περιοχή με την πιο υψηλή τιμή για αγορά κατοικίας, ενώ στην Ιστιαία κάποιος μπορεί να βρει κατοικίες προς πώληση με μέση ζητούμενη τιμή 974 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Ζήτηση για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά

    Αύξηση παρουσιάζει η διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικίας στα νησιά της Ελλάδας, ενώ ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά.

    Αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στις Κυκλάδες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία να αποτελούν τις 5 χώρες από τις οποίες προκύπτει ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων για κατοικίες προς πώληση σε κάποιο Κυκλαδονήσι.

    Τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για αγορά κατοικίας από δυνητικούς αγοραστές του εξωτερικού είναι η Πάρος, η Σύρος, η Νάξος και η Μύκονος. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάρο η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικιών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

    Στη Σύρο αναζητούν κατοικίες προς πώληση υποψήφιοι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

    Ελαφρώς μειωμένη είναι η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στις Σποράδες, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται στη ζήτηση από το εξωτερικό, με τη Σκιάθο να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των δυνητικών αγοραστών εκτός Ελλάδας.

    Οι κορυφαίες 5 χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση στις Σποράδες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία.

    Αυξημένη είναι η εγχώρια και διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικίας στα Νησιά του Αργοσαρωνικού το 2024.

    Το πιο δημοφιλές νησί για αγορά κατοικίας είναι η Αίγινα, ενώ οι κορυφαίες 5 χώρες του εξωτερικού με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στον Αργοσαρωνικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ.

    Αύξηση παρουσιάζει η εγχώρια και η διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικιών στα Επτάνησα, με την Κέρκυρα να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων αλλά και των υποψήφιων αγοραστών από το εξωτερικό.

    Οι χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικίες στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ.

    Μικρή αύξηση παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στα Δωδεκάνησα το 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, ενώ ελαφρώς μειωμένη καταγράφεται η εγχώρια ζήτηση.

    Για τους δυνητικούς αγοραστές από το εξωτερικό, η Ρόδος και η Κως βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων τους, ενώ οι Έλληνες αναζητούν σπίτι στη Ρόδο, την Κω και την Κάλυμνο.

    Οι αναζητήσεις από το εξωτερικό προέρχονται πρωτίστως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ισραήλ.

    Σημαντική αύξηση σημειώνεται στη διεθνή ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ αύξηση παρατηρείται και στην εγχώρια ζήτηση.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Σάμο και στην Ικαρία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ολλανδία, ενώ στη Λέσβο έντονο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Αυστραλία.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Χίο προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Τουρκία.

    Στην Κρήτη, μείωση παρουσίασε η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση ενώ η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Η περιφέρεια Χανίων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό σύμφωνα με τον αριθμό αναζητήσεων, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων δυνητικών αγοραστών επικεντρώνεται στο Ηράκλειο.

    Οι χώρες του εξωτερικού με το εντονότερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Κρήτη είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Ισραήλ και η Ολλανδία.

    Αυξημένη είναι η εγχώρια ζήτηση για αγορά κατοικίας στην Εύβοια σε σχέση με το 2023, ενώ αύξηση παρατηρείται και στο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό.

    Οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στην Εύβοια είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πόσοι εκατομμυριούχοι θα έρθουν μόνιμα στην Ελλάδα το 2024; – Οι 9+1 χώρες «μαγνήτες» πλούτου

    ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η μεγέθυνση της οικονομίας το 2023 στηρίχτηκε στην κατανάλωση

    Σε ποιους κλάδους ενεργοποιείται η εξαήμερη απασχόληση από την 1η Ιουλίου



    ΣΧΟΛΙΑ