Στάση αναμονής τηρεί το Δημόσιο, αναμένοντας να καλμάρουν οι αγορές προτού τολμήσει μια νέα ομολογιακή έκδοση, απουσία πιεστικών ταμειακών αναγκών που πρέπει να καλυφθούν.
Έχοντας πρακτικά αντλήσει σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που είχε σχεδιάσει να δανειστεί στο πλαίσιο του φετινού, ετήσιου δανειακού προγράμματος, στην παρούσα φάση με τις αγορές σε αναταραχή το δημόσιο έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν παράγοντες με γνώση του κλίματος και των διαδικασιών μιλώντας στο mononews.gr, οι οποίοι την ίδια στιγμή κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά στις προσδοκίες για μια, μεγάλη, θετική έκπληξη από την Moody’s την Παρασκευή.
Όπως έχει γράψει το Mononews η ετυμηγορία τους διεθνούς οίκου είναι ένα σημαντικό ορόσημο και θα ήταν ευχής έργο εάν την Παρασκευή η Moody’s μας επεφύλασσε μια έκπληξη όπως έκανε προ ημερών η Standard & Poor’s δίνοντας τον τόνο στην ελληνική αγορά. Κυρίαρχη αίσθηση όμως μέχρι στιγμής, στην αγορά είναι πως δύσκολα η Moody’s θα έκανε την μεγάλη έκπληξη να αναβαθμίσει την αξιολόγηση (rating) αφού είχε κινηθεί κατά τέτοιο τρόπο τον Νοέμβριο, αναβαθμίζοντας τότε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Βέβαια όπως κάθε φορά, την τελική απάντηση θα την έχουμε μόλις δούμε την τελική έκθεση, δηλαδή μεθαύριο, αλλά με τα τωρινά δεδομένα θεωρείται πως μια θετική κίνηση στο rating θα ήταν όντως μια έκπληξη, με ερωτηματικό τις προοπτικές (outlook) της αξιολόγησης.
Αναφορικά με τις εκδόσεις, το Δημόσιο, με την επιθετική, εμπροσθοβαρή στρατηγική που ακολούθησε από τις αρχές του έτους, έχει σχεδόν καλύψει το ετήσιο φετινό δανειακό πρόγραμμα. Αυτό δεν συνεπάγεται πως δεν θα επισκεφθεί πάλι τις αγορές και, όπως έγραφε το Mononews λίγο πριν την προηγούμενη έκδοση, το πιθανότερο είναι να έχουμε ακόμη μία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Από εκεί και ύστερα όλα είναι ρευστά, αλλά είναι λογικό όσο η Ελλάδα επωφελείται από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού που της εξασφαλίζει η συμμετοχή της στο PEPP να αντλήσει κεφάλαια μόλις βρίσκει παράθυρο, καλύπτοντας τις έκτακτες υποχρεώσεις της πανδημίας αλλά και διατηρώντας σε επίπεδα όσο πιο κοντά γίνεται στα 30 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό μαξιλάρι, που αποτελεί και την μεγάλη μας εγγύηση απέναντι στις αγορές, με ή χωρίς PEPP.
Εν τω μεταξύ όπως μετέδιδε χθες το Reuters η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε την Τρίτη στην έκδοση ομολόγων για την χρηματοδότηση του προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας SURE, σε μια δύσκολη από πλευράς συνθηκών αγορά, μία ημέρα μετά την άνοδο των αποδόσεων σε υψηλό πολλών μηνών. Η ΕΕ ξεκίνησε την διάθεση νέων 8ετών και 25ετών ομολόγων, σύμφωνα με την υπηρεσία IFR της Refinitiv. Η Ένωση επιδιώκει την άντληση 13-15 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το υπολειπόμενο ποσό των 19 δισ. ευρώ του SURE για το δεύτερο τρίμηνο. Τη Δευτέρα καταγράφονταν ρευστοποιήσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης εξαιτίας εικασιών πως η ΕΚΤ ίσως επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων. Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Η πώληση έρχεται μετά τις ρευστοποιήσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης την Δευτέρα που πυροδότησαν οι εικασίες ότι η ΕΚΤ ίσως επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων, καθώς και οι ανησυχίες για τον ρυθμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία. Ένα σημαντικό στίγμα θα έχουμε πάντως στις 10 Ιουνίου κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και στα όσα θα πει στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της…
Διαβάστε επίσης