ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«SOS» σήμαναν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό άτυπο Eurogroup, για τυχόν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις άτυπες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup και του Ecofin υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ταμείου και της ταχύτερης δυνατής εκταμίευσης των πόρων του. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη και, παράλληλα, θα στείλουν αρνητικό σήμα ως προς τις ικανότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές Σχέδιο.
Τραπεζική ένωση
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε το θέμα της τραπεζικής ένωσης. Ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε την καθοριστική σημασία που έχει η ενδυνάμωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε, η πανδημία και οι κίνδυνοι που αυτή έχει δημιουργήσει για τον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινή προστασία των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), θα διαμόρφωνε ένα πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων.
«Ψηφιακό ευρώ»
Η ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup περιλάμβανε και το θέμα του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος. Η ενδεχόμενη κυκλοφορία ψηφιακού ευρώ μπορεί να αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και προκλήσεις.
Γι’ αυτό, η θέση της χώρας μας είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του εγχειρήματος και ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ευρώ θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ε.Ε. και να διατηρεί την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.
Η ανακοίνωσε του Υπουργείου Οικονομικών για την τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα:
Σήμερα το Eurogroup και το Ecofin πραγματοποίησαν άτυπες συνεδριάσεις, στις οποίες συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την τραπεζική ένωση, την ένωση των κεφαλαιαγορών και την προετοιμασία του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
–Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενεργοποίησης του Ταμείου και της ταχύτερης δυνατής εκταμίευσης των πόρων του. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη και, παράλληλα, θα στείλουν αρνητικό σήμα ως προς τις ικανότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις. Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές Σχέδιο.
– Σχετικά με την τραπεζική ένωση: Ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε την καθοριστική σημασία που έχει η ενδυνάμωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω της επιτάχυνσης της τραπεζικής ένωσης. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, η πανδημία και οι κίνδυνοι που αυτή έχει δημιουργήσει για τον τραπεζικό τομέα, υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για κοινή προστασία των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (EDIS), θα διαμόρφωνε ένα πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων.
Η ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup περιλάμβανε και το θέμα του ευρώ ως ψηφιακού νομίσματος. Η ενδεχόμενη κυκλοφορία ψηφιακού ευρώ μπορεί να αποφέρει οφέλη, αλλά ενέχει και προκλήσεις. Γι’ αυτό, η θέση της χώρας μας είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό του εγχειρήματος και ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ευρώ θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ε.Ε. και να διατηρεί την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.