«Στόχος μας είναι η στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο. Μια οικονομία παραγωγική, τεχνολογικά προηγμένη, καινοτόμο, εξωστρεφή, έξυπνη και ανταγωνιστική. Μία οικονομία με αυτοπεποίθηση» ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις κυρώσεις των ΠΝΠ του Αυγούστου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της». Μέχρι σήμερα, ανέφερε, έχουν ληφθεί 61 μέτρα και εργαλεία, με στόχο την ενδυνάμωση του συστήματος δημόσιας υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, που θα υπερβούν συνολικά τα 24 δισ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό».

Ερωτηθείς για τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις του Ecofin και το Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ουσιαστικά η κοινή συνισταμένη της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ότι θα εξακολουθήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, τουλάχιστον και για το 2021».

Αυτό, είπε ο υπουργός, «φαίνεται με βάση τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, πως η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα φτάσει στο επίπεδο του 2019, προς το τέλος του 2022» τονίζοντας παράλληλα, πως «άλλο είναι η δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα» και όπως εξήγησε, αυτό «σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με υπευθυνότητα»

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που υπάρχουν στις δύο ΠΝΠ, είπε πως «χρηματοδοτούνται μέσα από την συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, ύψους, σήμερα, 38,7 δισ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ και 2 εκταμιεύσεις υπο-δόσεων από τη διακράτηση ομολόγων [ANFAs και SMPs], ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο -ιστορικά- κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως είναι το ΕΣΠΑ, που έχουμε ήδη εισπράξει 1 δισ. ευρώ ή το πρόγραμμα SURE, από το οποίο θα εισπράξουμε 2,7 δισ. ευρώ. Ενισχύοντας, ουσιαστικά, το “οπλοστάσιο” της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε πως προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση τριών περιφερειακών λιμένων, ενώ δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα για την ΕΑΒ, ο υπουργός ανέφερε πως το υπουργείο έχει προχωρήσει σε έντεκα πολιτικές πρωτοβουλίες, λύνοντας σημαντικά προβλήματα και αναπτύσσοντας δράσεις για τη στήριξή της, σε τρία επίπεδα: της λειτουργικής αναβάθμισης, της ενδυνάμωσης του προσωπικού και της εδραίωσης της νομιμότητας και της λογικής. Στόχος μας, είπε ο υπουργός, είναι «οι έξυπνες Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ψηφιακές Ένοπλες Δυνάμεις που κοιτούν το μέλλον και όχι μόνο το παρελθόν».

Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «σύμφωνα με την ειδική διαχείριση, η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των υπολειπόμενων στοιχείων του ενεργητικού τους, του λεγόμενου «στρατιωτικού σκέλους», προγραμματίζεται για το τέλος Σεπτεμβρίου». Μάλιστα για να υπάρξει μεγιστοποίηση του δυνητικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και διασφάλιση της λειτουργικής συνέχειας της επιχείρησης, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την ΕΤΑΔ και την ειδική διαχείριση, προχωράμε τους επόμενους μήνες -δυναμικά- στην επίλυση σειράς ζητημάτων, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο». Στόχος μας, είναι «πέρα από τη μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα στοιχεία του ενεργητικού των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την επωφελέστερη εκποίησή τους προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου, είναι και η χάραξη μιας οργανωμένης πολιτικής για το μέλλον των ναυπηγείων».

Τέλος, για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Βουλή «για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχεία της. Μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η εταιρεία τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014. Είχαν διενεργηθεί τρεις δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, χωρίς αποτέλεσμα και είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 7 χρόνια παλινωδιών και ατελέσφορων διαδικασιών, που εμφανίστηκε, νομότυπα, υποψήφιος πλειοδότης».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΒΟ εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άνω των 25 εκατ. ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η συνολική δε οικονομική επένδυση εκτιμάται περί τα 29 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία, όπως πρόσθεσε, που «μπορεί να αποτελέσει πλέον πόλο ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και στήριγμα για την τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας».