“Εργαζόμαστε συνετά και μεθοδικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες”, είπε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον  Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ , σύμφωνα με την τοποθέτησή του που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντησή τους.

Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ.,  αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων, ενισχύοντας, ουσιαστικά, το «οπλοστάσιο» της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να θωρακίσει την άμυνα της χώρας, να διαχειριστεί επιτυχώς την υγειονομική κρίση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν.

Επίσης  προτίθεται, να αξιοποιήσει, με σύνεση τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021 και φυσικά να κάνει τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου  που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

 

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση:

 

Αξιότιμε κύριε Klaus Regling,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα περίπου ενός έτους, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σας ευχαριστώ, και πάλι, για την τακτική, παραγωγική, ειλικρινή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα εξωγενές σοκ, που εξακολουθεί να θέτει την παγκόσμια οικονομία υπό έντονη πίεση, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Αναπόφευκτα, το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία.

Οικονομία που παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή διαδρομή σε δύσκολο τούνελ, επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές.

Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία.

Κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της».

Υλοποιήσαμε δημοσιονομικά και μη μέτρα, για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία, και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε φάση της παρούσας δοκιμασίας.

Μέτρα που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ.

Και στα οποία περιλαμβάνονται όσα ανακοίνωσε προχθές ο Πρωθυπουργός, για να προστατευθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων.

Διατηρώντας όμως πάντα, εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό.

Και όλα αυτά χρηματοδοτούνται μέσα από την συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Ταμειακά διαθέσιμα που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας.

Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Ενισχύοντας, ουσιαστικά, το «οπλοστάσιο» της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα όμως, μέσα στην κρίση, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους 6 μήνες:

§ Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.

§ Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

§ Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.

§ Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων.

§ Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.

§ Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Συνεπώς, αξιοποιήσαμε το χρόνο για να επιταχύνουμε μεταρρυθμίσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Όμως δεν εθελοτυφλούμε, ούτε πανηγυρίζουμε.

Γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας.

Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτικά ευαίσθητη και ενδιαφέρουσα περιοχή του πλανήτη.

Σε ένα – στενότερο και ευρύτερο – εξωτερικό περιβάλλον με αβεβαιότητες, εντάσεις και δυνητικούς κινδύνους, που αφορούν βεβαίως, ολόκληρη την Ευρώπη.

Εργαζόμαστε συνετά και μεθοδικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες.

Να θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας.

Να διαχειριστούμε επιτυχώς την υγειονομική κρίση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν.

Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021.

Και φυσικά να κάνουμε τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου μας.

Ενός Σχεδίου που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

 

Αυτά όμως τα προβλήματα απαιτούν ευρύτερες ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Απαιτούν ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εταίρων.

Και ζητώ, και από αυτή τη θέση, την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων μας στα προαναφερθέντα ζητήματα, που έχουν και έντονη ευρωπαϊκή διάσταση.

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι, όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω, και πάλι, τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Klaus Regling, για τη δημιουργική συνεργασία μας.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση