ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο, τους τρεις πυλώνες αξιοποίησης των χρημάτων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που αναμένονται, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο, εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες και οι ανάγκες που έχει η κοινωνία – νοικοκυριά και επιχειρήσεις- πρέπει να έχεις τους ανάλογους πόρους, «χρειάζεται δηλαδή, να έχεις ισχυρό ταμείο».
«Μεθοδικά και συστηματικά χτίζουμε αυτό το Ταμείο, και το χτίζουμε με τους καλύτερους όρους για την οικονομία και την κοινωνία» είπε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA.
«Χθες έγινε μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει γίνει ποτέ έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας ομολόγου – δεκαετίας, πενταετίας, τριετίας. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα την υγειονομική κρίση αλλά και στο σχέδιο που ξετυλίγει για να πετύχει υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη» είπε.
«Με αυτόν τον τρόπο, μέσα στην κρίση, η Ελλάδα έχει “σηκώσει” από τις αγορές 7,5 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, που προστίθενται στα ταμειακά διαθέσιμα που υπήρχαν ή χτίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση». «Το αποτέλεσμα είναι», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «σήμερα να έχουμε περίπου το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που είχαμε στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, δηλαδή περίπου στα 37,5 δισ. ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών ξεδίπλωσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση ως προς την διάθεση και αξιοποίηση των χρημάτων αυτών: αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροδική μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, την εκροή πόρων για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- και την αντιμετώπιση των αναγκών για τις Ένοπλες Δυνάμεις «έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα».
«Θα μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που έχει πολλούς “αγνώστους” μεταξύ των οποίων, το ύψος της ύφεσης (για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο του 2020) και η ένταση της κρίσης.
Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση κάθε χρόνο υλοποιεί μειώσεις φόρων», ενώ ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2021, ο κ.Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως όλες οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μειώσεις φόρων «θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ».
Τόνισε ότι έχουν δοθεί όλο αυτό το διάστημα πολλοί πόροι για την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση της κοινωνίας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες της κοινωνίας. Άρα το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πάρει επιπλέον μέτρα και πρωτοβουλίες για να βοηθήσει την οικονομία» είπε. Και εξήγησε ότι αυτό θα γίνει «στοχευμένα», ανά περιοχές και κλάδους.
«Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί θα έχουν βοήθεια από την κυβέρνηση», τόνισε.
Σημείωσε εξάλλου, πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Τέλος αναφέρθηκε στις αντικειμενικές αξίες και τόνισε πως «εάν είναι εφικτό θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2021».