ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αφ’ ενός για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού και αφ’ ετέρου για την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών για το μεταναστευτικό από το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι, ως προς τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, τα δεδομένα και οι έως σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτές θα είναι μεν παροδικές στην οικονομία (σ.σ. στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία), αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ως εκ τούτου, είπε ο υπουργός, αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να στοχεύουν τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και στην τόνωση της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Και αυτές, πρόσθεσε, πρέπει να εξαιρεθούν, ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε στην επισήμανση πως η χώρα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης και ότι, ειδικά την τελευταία περίοδο δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.
Ο υπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να αναγνωρίσουν έμπρακτα αυτό και, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, η Ελλάδα έχει ζητήσει και επιδιώκει την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα, από την προσμέτρησή τους στο, κατά πρόγραμμα, δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η αποστροφή στον λόγο του υπουργού ότι «θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Διεκδικούμε, όμως, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτήν τη διεκδίκηση επανέλαβε σήμερα στον κ. Ρέγκλινγκ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη. Σημειώνεται ότι, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών.