ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο «αχόρταγος» Ολλανδός, o ελιγμός Χατζηδάκη, η επίσημη συγκατοίκηση Σταϊκούρα-Σκυλακάκη και το… μαντήλι της Brevan Howard
Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank.
«Είμαστε ανοιχτοί σε συγκεκριμένες λύσεις υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώθηκε στο 3ο Athens Investment Forum στο οποίο συμμετείχαν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Ψάλτης, Καραβίας, Μυλωνάς και Μεγάλου. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ως προτεραιότητα την ανάγκη μείωση των κόκκινων δανείων και στο πλαίσιο υλοποίησε τον Ηρακλή, που όπως σημείωσε «αγκαλιάστηκε από το τραπεζικό σύστημα».
«Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στο τραπέζι τόσο το καλύτερο» συμφώνησαν από την πλευρά τους ο CEO της Eurobank και o CEO της Alpha Bank. Συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC), όπως ονομάζεται επίσημα η bad bank, «συνάδει με τα σχέδια που συζητούνται στον ευρωπαϊκό χώρο», ενώ από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των κόκκινων δεν είναι τραπεζική εργασία και άρα όλες οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη δραστηριότητα».
Μιλώντας στο στο 3ο Athens Investment Forum οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι στόχος είναι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία να μην ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, εκτίμηση που, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, είναι φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική. «Το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία AMC έχει υποβληθεί επίσημα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να σταλεί στις τράπεζες, προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειές του. Με βάση την πρόταση στο σχήμα θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια έως 45 δις ευρώ και συνδυάζεται με μείωση του αναβαλλόμενου φόρου που ανέρχεται σε 15,5 δις ευρώ και αποτελεί σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. η πρόταση προβλέπει τη σύσταση μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα είναι χαμηλό με στόχο να καλύψει τις άμεσες λειτουργικές δαπάνες σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά. Οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάσουν σε αυτό το σχήμα τα κόκκινα δάνεια που θα έχουν στους ισολογισμούς τους σε εθελοντική βάση και, ανάλογα με τη στρατηγική κάθε τράπεζας, η μεταβίβαση μπορεί να γίνεται σταδιακά.
Η μεταβίβαση των δανείων θα γίνεται στη λογιστική αξία στην οποία οι τράπεζες έχουν εγγράψει αυτά τα δάνεια στα βιβλία τους. Σε αυτή τη φάση τα κόκκινα δάνεια θα εξακολουθούν ακόμη λογιστικά και εποπτικά να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Έναντι των χαρτοφυλακίων που μεταβιβάζουν οι τράπεζες θα λαμβάνουν ομόλογα της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει στη συνέχεια να τα τιτλοποιήσει, δηλαδή να τα πουλήσει σε διεθνείς επενδυτές. Η μεταβίβαση θα γίνει σε τιμές αγοράς.
Το σχέδιο προβλέπει την παροχή εγγύησης από την πλευρά του Δημοσίου προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Το ύψος της κρατικής εγγύησης δεν είναι καθορισμένο και θα αποτελεί απόφαση του Δημοσίου, με βάση και τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει. Η συμμετοχή του, δηλαδή η εγγύηση που θα παρέχει, θα είναι μέρος ή το σύνολο της διαφοράς που θα προκύπτει από την πώληση αυτών των δανείων σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το λογιστική αξία βάσει της οποίας οι τράπεζες τα έχουν στα βιβλία τους.
Έναντι της εγγύησης οι τράπεζες θα πληρώνουν στο Δημόσιο προμήθεια με μετρητά. Επιπλέον θα πληρώνουν το Δημόσιο για τη ζημία που θα αναλαμβάνει, συμψηφίζοντας την υποχρέωση από τον αναβαλλόμενο φόρο. Η πληρωμή, δηλαδή ο συμψηφισμός, δεν θα γίνεται εφάπαξ, αλλά σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό η απώλεια του αναβαλλόμενου φόρου (που μετράει στα κεφάλαιά τους) δεν θα δημιουργήσει άμεσα κεφαλαιακή τρύπα, αλλά θα επιμεριστεί σε πέντε έτη, δίνοντας στις τράπεζες τον χρόνο στις τράπεζες να δημιουργήσουν νέα κεφάλαια από τα κέρδη τους.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση