ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τους 4 πυλώνες που προωθεί η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και η ελληνική οικονομία περιέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist.
Όπως είπε «μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, υψηλού και επίμονου πληθωρισμού, υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών, και μετά από μια επώδυνη δεκαετία συρρίκνωσης, η χώρα – χάρη στη σκληρή δουλειά πολιτών και πολιτείας – πέτυχε αλματώδη πρόοδο, θέτοντας ισχυρά αναχώματα απέναντι στους κλυδωνισμούς. Κλυδωνισμοί, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν κοπάσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, με ακρίβεια, πόσο θα κρατήσουν οι εξωγενείς αιτίες που τους προκαλούν».
Σημείωσε μάλιστα, ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ακολουθούμενη πολιτική πρέπει να απαντά στις περιστάσεις και τις ανάγκες του σήμερα, με αμεσότητα, αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και, ταυτοχρόνως, δημοσιονομική σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα, ώστε να μην υποθηκεύσουμε το αύριο της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, καίρια είναι η σημασία της χάραξης και εφαρμογής πολιτικών που προάγουν τη βιωσιμότητα.
Η έννοια της βιωσιμότητας – στο πλαίσιο και της μακράς περιόδου παγκόσμιας αβεβαιότητας και αστάθειας – έχει αναδυθεί στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής ατζέντας.
Η Ευρώπη έχει μάλιστα θέσει, ως κεντρικό στόχο, την επίτευξη της «ανταγωνιστικής βιωσιμότητας», επιδιώκοντας τη στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και έχει, ως κεντρικό πυλώνα, τη λεγόμενη «δίδυμη» πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση είναι «κλειδί»: σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας απαιτεί, έως το 2030, την αύξηση του ετήσιου ύψους επενδύσεων κατά 520 δισ. ευρώ.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητο, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας, να εστιάσουμε στην υιοθέτηση πολιτικών, μεταρρυθμίσεων και εργαλείων που θα προωθήσουν τις απαραίτητες αυτές βιώσιμες επενδύσεις.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την κοινή αυτή ευρωπαϊκή στόχευση, έχοντας εξαρχής θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των πολιτικών μας προτεραιοτήτων.
Για τη μετάβαση όμως στο νέο αυτό βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που επιδιώκουμε, είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν – δημιουργικά – όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, με γνώμονα την έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και πολιτικές που εδράζονται σε 4 πυλώνες.
1ος Πυλώνας: Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης
Με τον ν. 4706, ήδη από το 2020 – και εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης – ενισχύσαμε τη διαφάνεια και τη βιώσιμη εταιρική ανάπτυξη, αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης των Ανωνύμων Εταιρειών και της Αγοράς Κεφαλαίου.
Την προηγούμενη εβδομάδα επεκτείναμε αυτό το πλαίσιο και στις ΔΕΚΟ.
2ος Πυλώνας: Πετυχαίνουμε οικονομική μεγέθυνση που στηρίζεται και στη βιωσιμότητα
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εστιάζει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τομείς που αντιπροσωπεύουν – αθροιστικά – το 57% του συνολικού προϋπολογισμού.
Πρόσφατο δείγμα αποτελεί η νομοθέτηση της χορήγησης κινήτρου προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.
3ος Πυλώνας: Σχεδιάζουμε νέες στρατηγικές ενίσχυσης της βιώσιμης χρηματοδότησης, με έμφαση στην Κεφαλαιαγορά
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης δύο σημαντικών έργων τεχνικής βοήθειας, προωθούμε:
- την ανάδειξη και υιοθέτηση εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού προς την πράσινη μετάβαση, και
- την κατάρτιση στρατηγικής για τη συνολική αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες διεθνείς συνθήκες.
4ος Πυλώνας: Προωθούμε παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ Κυβέρνησης, Εποπτικών Αρχών και Τραπεζικού Τομέα
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, τον Μάρτιο του 2022, προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση.
Η Ομάδα – στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα – εργάζεται με στόχο τη χορήγηση κατευθύνσεων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της διάστασης της βιωσιμότητας στην οικονομική πολιτική και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Στουρνάρας: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% το 2022 – Στο 2,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023
Επί τάπητος το «πάγωμα» των εισφορών για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί