ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Συνάντηση με την Μαγκρέτε Βεστάγκερ την Επίτροπο Ανταγωνισμού θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με θέμα την επιστολή που έστειλε πριν λίγες ημέρες η ευρωπαία Επίτροπος στην ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων γενικότερα.
Αυτό είπε χθες μιλώντας στο Greek House Davos, εξηγώντας πως η χώρα δεν διαθέτει δημοσιονομικό περιθώριο για να βοηθήσει περισσότερο τις επιχειρήσεις, αλλά και τονίζοντας τις βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία τις επόμενες εβδομάδες για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης με Βεστάγκερ, θα είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η Ευρώπη για να απαντήσει στο νόμο IRA των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό -που δίνει μεγάλα κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων- , το πώς θα αυξήσει η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και το θέμα της δημιουργίας ενός fund για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και το πώς θα γίνει η χρηματοδότησή του. Το θέμα του κινδύνου της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, κυριαρχεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους και συζητήθηκε στο Νταβός, καθώς αυξάνονται οι πληροφορίες για μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου των χημικών και της μεταλλουργίας, που σχεδιάζουν να μετακομίσουν στην Κίνα ή στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η BASF η μεγάλη γερμανική βιομηχανία παραγωγής χημικών που φημολογείται ότι θα μετεγκατασταθεί από το καλοκαίρι στην Κίνα ή την Αμερική.
Σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι ακολουθεί μια ολιστική πολιτική που δεν αποτελείται μόνο από τις επιδοτήσεις, αφού ταυτόχρονα τις απαλλάσσει από βάρη σημείωσε, μειώνοντας τους φόρους και τις εισφορές.
Ο υπουργός τόνισε ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες του ελληνικού προϋπολογισμού να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και όπως είπε χαρακτηριστικά από τα 10 δις τα οποία χρηματοδότησαν το κόστος της ενεργειακής κρίσης, (από τα οποία τα 4 προήλθαν από τον προϋπολογισμό) και δόθηκαν σε επιδοτήσεις, το κόστος για τα νοικοκυριά ήταν 4 δις. ευρώ και κάλυψαν το 90% της έξτρα δαπάνης, ενώ για τις επιχειρήσεις το κόστος ήταν 6 δις. ευρώ και κάλυψαν μόνο το 50% της έξτρα δαπάνης. «Δεν έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να βοηθήσουμε περισσότερο τις επιχειρήσεις», σημείωσε.
Ακολουθούμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό μονοπάτι
«Ακολουθούμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό μονοπάτι», τόνισε. Οι οίκοι αξιολόγησης μας έχουν αναβαθμίσει 11 φορές τα τελευταία 3 χρόνια και είμαστε πολύ κοντά στο να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένουμε φέτος», σημείωσε.
Για το 2022 ανέφερε ότι η ανάπτυξη ήταν 5.6% και το 2023 διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης, και τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης το 2023. «Θέλουμε να έχουν ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη δηλαδή να προέρχεται από τομείς όπως οι εξαγωγές που δημιουργούν μόνιμη τάση ανόδου. Στόχος είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων και τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα ανακοινώσουμε και κάποιες νέες πρωτοβουλίες για την μείωσή τους».
Ταυτόχρονα, όπως είπε, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 7% το 2020, το μειώσαμε στο 5% το 2021 εκτιμάμε ότι θα είναι κάτω από 1,5% το 2022 και από το 2023 θα αντιστρέψουμε την πορεία του πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα.
Συνολικά όπως είπε η πολιτική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων, στη συνετή δημοσιονομική πολιτική, στην αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, στο να ανοίξει το δρόμο στην επενδυτική βαθμίδα, στην όσο γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του δημόσιου προϋπολογισμού, στις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, στην αποεπένδυση από τον τραπεζικό τομέα, στην δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
Διαβάστε επίσης
Σταϊκούρας: Δεν αλλάζει το μοντέλο επιδότησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής