ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ξετυλιχθεί τους πρώτους μήνες του 2023, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Το στίγμα άλλωστε, έχει ήδη δώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες μιλά για τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου που θα μπορεί να διατεθεί στην κοινωνία με νέα μέτρα στήριξης σε ευάλωτους, όπως είναι άλλωστε η Ευρωπαϊκή σύσταση προς τα κράτη μέλη.
Το οικονομικό επιτελείο έχει κρατήσει “εφεδρείες” σχεδόν 1,5 δις ευρώ για το τρέχον έτος, καθώς έχει προϋπολογιστεί ένα έκτακτο αποθεματικό 1 δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το 2022 θα κλείσει με υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά σχεδόν 500 εκατ ευρώ, στοιχεία που ανενεραι να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα από φόρους υπερέβησαν του στόχου κατά 444 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από την έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων διατέθηκαν ήδη στο “market Pass” που θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο.
Τα σενάρια για νέα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται μια σειρά από παρεμβάσεις, που έχουν στόχο τόσο την αύξηση των αποδοχών (έμμεση ή άμεση) και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που πλήττονται από το ισχυρό κύμα των πληθωριστικών πιέσεων.
Επισήμως, το οικονομικό επιτελείο έχει απορρίψει το σενάριο για μια νέα ρύθμιση με 120 δόσεις για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, αν και αυτή η σκέψη δεν έχει βγει τελείως από το “φάκελο” με τα υποψήφια νέα μέτρα. Το “στίγμα” των προθέσεων θα δοθεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσει για πρώτη φορά για το 2023, το Eurogroup. Φυσικά, το μέτρο, εφόσον υιοθετηθεί, θα έχει αυστηρά κριτήρια και θα είναι στοχευμένο σε συγκεκριμένους δικαιούχους για τις υποχρεώσεις τους σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
“Κλειδί” για αυτή την απόφαση αποτελούν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, που παραμένουν σταθερά πάνω από τα 113 δις ευρώ.
Πέραν από το “market Pass”, δηλαδή το νέο έτος voucher που θα δοθεί σε ευάλωτους από το Φεβρουάριο για την αγορά τροφίμων για ένα εξάμηνο, το οικονομικό επιτελείο έχει στα τραπέζι το σενάριο για μια νέα παρέμβαση στα καύσιμα. Πάρα το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 1,85 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και στα 1,80 ευρώ για το diesel, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδεχομένως ένα νέο “Fuel Pass”. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο διαθέτει συγκεκριμένα κριτήρια για αυτό το λόγο Αποκλείεται μία παρέμβαση απευθείας στην αντλία, όπως είχε συμβεί στο πετρέλαιο κίνησης. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν με οδηγία της έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να βάλουν τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης και στο εξής να είναι άκρως στοχευμένα, με επίκεντρο τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον υπάρξει ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος δεν αποκλείεται να δοθεί μία ακόμα επιταγή ακριβείας, όπως συνέβη και πριν τα Χριστούγεννα. Σε αυτό το σενάριο δικαιούχοι θα είναι και πάλι χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το “ξεπάγωμα” του μέτρου για την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού. Πρόκειται για μία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 2019, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας και προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών προς την εφορία, οι οποίοι θα κερδίζουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η ρύθμιση προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες προς την εφορία.
Η αύξηση θα καθορίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές που θα λαμβάνουν υπόψιν το ύψος των δόσεων και τον αριθμό που εξοφλούν οι εν λόγω φορολογούμενοι. Όσοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, για να μπορούν τον τρίτο μήνα να ζητήσουν αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
“Κλειδί” οι τιμές του φυσικού αερίου
Σημείο κλειδί για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου φαίνεται πως είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν άμεσα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεπώς το ύψος των επιδοτήσεων που βγαίνουν από το κρατικό προϋπολογισμό.
Το πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα που αποφάσισε η ΕΕ, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει έξτρα κονδύλια στα κρατικά ταμεία. Ο λόγος είναι ότι στον προϋπολογισμό έχει ενταχθεί ένα ποσό ύψους 1 δις ευρώ, για ενδεχόμενες επιδοτήσεις στο ρεύμα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους, θα έχουν περισσέψει σχεδόν 500 – 600 εκατ ευρώ, καθώς τις αυξήσεις θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί εξολοκλήρου το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σημειώνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει αλλάξει το δημοσιονομικό όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου. Από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα που ήταν μέχρι πρότινος έχει ανέβει στα 120 ευρώ. Πάνω απ’ αυτό το όριο έχει επιβάρυνση ο προϋπολογισμός. Για κάθε 10 ευρώ αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, κοντά στα 68 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν 50% κάτω από το όριο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για την επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Διαβάστε επίσης
Νίκος Παπαθανάσης: Σχεδιάζεται μηχανισμός κατά των πλασματικών εκπτώσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θ. Καρποδίνη (ΕΟΠΥΥ): Οι έλεγχοι, οι βιοδείκτες και οι αλλαγές στη συνταγογράφηση
- Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
- Επενδύσεις 2 δισ. σε ακίνητα πριν την εκπνοή του 2024 – Έσοδα 4,2 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
- Αφοι Βρισιμτζή – Champion ΑΕΒΕ: Πλειστηριασμός για την εταιρεία των 90 ετών