«Παράθυρο» για ένα νέο έκτακτο επίδομα σε ευάλωτους το ερχόμενο Πάσχα άνοιξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

1

Το οικονομικό επιτελείο παρατηρεί πως η πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς, δηλαδή κινούνται κάθε μήνα πάνω τον στόχο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές. Ωστόσο, το φετινό Πάσχα πέφτει… αργά και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της όλα τα επίσημα στοιχεία, τα οποία θα διασφαλίζουν πως επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δεν είναι τυχαίο που ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την «αποκάλυψη» για το επίδομα το Πάσχα σε ευάλωτους, έθεσε και τον παράγοντα των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων».

Οι δυο κρίσιμες ημερομηνίες

Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει πρώτα μα διασφαλίσει τους στόχους της οικονομίας, αλλά και να έχει στα χέρια της τα επίσημα στοιχεία τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον προϋπολογισμό του 2023.

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 7η Μαρτίου. Τότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για το σύνολο του περασμένου έτους, δηλαδή αν ο προϋπολογισμός έκλεισε πάνω από τους στόχους.

Η δεύτερη ημερομηνία είναι στις 22 Απριλίου, όταν και θα πιστοποιήσει τα στοιχεία του προϋπολογισμού, συνεπώς και τον οποίο δημοσιονομικό χώρο έχει προκύψει από το περασμένο έτος.

Πρόκειται για δυο ημερομηνίες που… βολεύουν ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, αφού θα έχει ξεκάθαρη εικόνα πριν διανείμει το νέο έκτακτο επίδομα και θα έχει χρόνο να σχεδιάσει την περίμετρο των δικαιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η ενίσχυση μιας σειράς ομάδων του πληθυσμού, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία κλπ.

Με δεδομένο πως όλα τα προηγούμενα αντίστοιχα επιδόματα δεν ξεπερνούσαν τα 200-300 ανά δικαιούχο, η «άσκηση» που θα κληθεί να τρέξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου είναι να αποφασίσει την περίμετρο των δικαιούχων, κάτι που θα καθοριστεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το επίδομα δεν είναι το μοναδικό «έξοδο» που θα κάνει φέτος η κυβέρνηση. Άλλωστε, το ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών: «έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκ. ευρώ», ενώ στο ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα 80 εκατ ευρώ για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Η πολιτική… πλευρά της προαναγγελίας

Η προαναγγελία του Κωστή Χατζηδάκη έχει και μια ακόμα παράμετρο: έγινε λίγο πριν την συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί. Γνωρίζοντας τις απαιτήσεις των αγροτών με ένα κείμενο 9 σημείων που έχουν ήδη στείλει στον πρωθυπουργό, αλλά και την απάντηση της κυβέρνησης ότι επιπλέον χρήματα δεν μπορούν να βρεθούν, μπήκε στην εξίσωση και το θέμα του επιδόματος το Πάσχα.

Οι αγρότες στηρίζονται στην θετική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν, χωρίς όμως να προκαλούν προβλήματα με κλείσιμο δρόμων. Μια ενδεχόμενη επιμονή των αγροτών ή η άκαμπτη στάση τους στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απαιτώντας να βγουν περισσότερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, θα συναντούσε την αντίδραση των ευάλωτων ομάδων για το νέο επίδομα το Πάσχα που έσπευσε να προαναγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης:

Βαριές καμπάνες έως και 300.000 ευρώ σε όσους δεν αναβαθμίσουν τα POS

Όλες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Σκέρτσος για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα: Περισσότερα οι περισσότεροι πλέον