ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Περιεχόμενα
Λιγότερο από ένας μήνας φαίνεται να απομένει μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των εκλογών, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να τρέχει να κλείσει όλες τις “καυτές” εκκρεμότητες. Φυσικά, δεν είναι μόνο η διανομή μέτρων στήριξης με φόντο τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται η 7η Μαρτίου, όταν και η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς (προσωρινά στοιχεία) για το σύνολο του 2022. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν βέβαιο ότι το έλλειμμα του περασμένου έτους θα είναι τελικά αρκετά μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ίσως και κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ.
Με φόντο αυτή την εξέλιξη, αλλά και την καλύτερη πορεία της οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που (προς ώρας) οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι οι τιμές στην ενέργεια, κινούνται να ευνοϊκά επίπεδα για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, θεωρείται ότι θα υπάρχει και αναθεώρηση του στόχου για τη φετινή ανάπτυξη.
Πρόγραμμα Σταθερότητας από την τρέχουσα κυβέρνηση
Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα πρέπει να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να υποβάλει έως το τέλος Απρίλιου.
Ωστόσο, ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την προετοιμασία του, με αποτέλεσμα να δίνεται αγώνας δρόμου στην οδό Νίκης, για την ολοκλήρωσή του ακόμα και εντός Μαρτίου. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων συνδέεται φέτος με τις αποφάσεις για τις αλλαγές των κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες επείγουν για τη Γερμανία που ασκεί ασφυκτικής πιέσεις.
Με το νέο οικονομικό επιτελείο το Μεσοπρόθεσμο
Στελέχη της ηγεσίας του Υπουργείου αναφέρουν όμως, ότι παραμένει στον “αέρα” το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς μάλλον θα πρέπει να κατατεθεί από τη νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, μετά τις διπλές εκλογές.
Αυτός ο παράγοντας, φαίνεται να καθυστερεί και τις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη, με αποτέλεσμα ουδείς να είναι σε θέση να ανακοινώσει το χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς της ΕΕ.
Τα κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα
Πάντως, κρίσιμο πεδίο για τη χώρα μας αποτελεί η αποτύπωση όλων των δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2024-27, δηλαδή για το χρόνο της επόμενης κυβερνητικής θητείας. Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτυπώνεται το σενάριο για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2024 στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να αποκλιμακωθεί από 169% του ΑΕΠ το 2022 σε 160% του ΑΕΠ το 2023, κυρίως λόγω της εκτιμώμενης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αυτά τα δύο στοιχεία εκτιμάται ότι αποτελούν το “κλειδί” για τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να αναβαθμίσουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
Οι στόχοι έως το 2027
Το σενάριο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως το ονομαστικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,6%, ωστόσο η πραγματική αύξηση θα είναι μόλις 1,8%, που είναι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Τα επόμενα έτη η αύξηση στο ονομαστικό ΑΕΠ θα είναι κατά 5,1% το 2024, 4,9% το 2025, 4,1% το 2026 και 2,7% το 2027.
Σε επίπεδο πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα κινηθεί φέτος στο 5%, για να υποχωρήσει στο 2% από το 2024 έως και το 2027.
Διαβάστε επίσης
Δράσεις 191 εκατ. για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές
Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών: Για τον τραπεζικό τομέα 1 στις 4 καταγγελίες το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος
- Μια απεργία έφαγε την ταραμοσαλάτα από τα ράφια στη Βρετανία και προκάλεσε σάλο στα social media
- Cenergy Holdings: Εξαιρετικά θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών στα ισχυρά αποτελέσματα του εννεαμήνου