Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αποπληρωθεί, πρόωρα τα 2,7 δισ. ευρώ δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης που είχε δοθεί στη χώρα στην αρχή των μνημονίων.

Μαζί με την αποπληρωμή προγραμματισμένης δόσης σχεδόν 670 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρέος θα «ελαφρύνει» κατά σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, παρά την κρίση και τις αυξημένες ανάγκες για ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, περιορισμένες παραμένουν οι προσδοκίες για νέες εκδοτικές κινήσεις φέτος.

Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές   εάν γίνει κάτι αυτό είναι πιθανόν να προσομοιάζει με την περιορισμένης εμβέλειας έκδοσης που έγινε προ ημερών. Και αυτό υπό την αίρεση ότι θα βρεθεί παράθυρο περιορισμένης μεταβλητότητας στις αγορές, πρακτικά μέσα στις προσεχείς 4 – 6 εβδομάδες.

Η αποπληρωμή των νέων δανείων, ύψους σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαραχθεί για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Με την αποπληρωμή, νωρίτερα, των σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ από τα GLF δάνεια (διμερή δάνεια με χώρες της Ευρωζώνης) που λήγουν το 2023 στόχος είναι να εξομαλυνθεί περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης του χρέους και ο περαιτέρω περιορισμός των δανειακών αναγκών σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Εάν η νέα πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ που δρομολογείται στις 15 Δεκεμβρίου, προστεθεί στις πρόωρες αποπληρωμές που έχουν ήδη γίνει, τα δάνεια που έχει αποπληρώσει τα τελευταία χρόνια, πρόωρα η Ελλάδα στους επίσημους πιστωτές, ΔΝΤ αλλά πλέον και ευρωζώνη, υπερβαίνουν πια τα 30 δισ. ευρώ.

Μπορεί το ποσό αυτό να φαίνεται «σταγόνα» στον «ωκεανό» των οφειλών της χώρας στους εταίρους μας στην ευρωζώνη, οι οποίες  με τις νέες αποπληρωμές του Δεκεμβρίου διαμορφώνονται σχεδόν στα 235 δισ. ευρώ, και πια, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η χώρα τα χρωστά αποκλειστικά στις χώρες της ευρωζώνης.

Το ποσό αυτό υπερβαίνει το ελληνικό ΑΕΠ. Είναι όμως σημαντικό πως σε μια δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα συνεχίζει να «ροκανίζει» χρέος προς τους πιστωτές της, και δίνει σήμα φερεγγυότητας στην επενδυτική κοινότητα, ενισχύοντας την αξιοπιστία της και ως εκδότης χρέους.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησαν δάνεια συνολικού ύψους άνω των 260 δις. ευρώ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009 με την παράλληλη επιβολή μέτρων σκληρής λιτότητας.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνεια του ΔΝΤ, ύψους σχεδόν 28 δις. ευρώ, δύο χρόνια πριν από τη λήξη τους και σχεδιάζει μία αντίστοιχη στρατηγική, σταδιακά και για δάνεια GLF, των διμερών δηλαδή δανείων που έλαβε από χώρες της ευρωζώνης, συνολικής αξίας 53 δισ. ευρώ.

Η περίοδος αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων εκτείνεται έως το 2041.

Να σημειωθεί πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 169,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, από 193,3% το 2021. Το 2023 προβλέπεται στο 161,6%.

Διαβάστε επίσης

Τριπλός φόρος για εκατομμύρια φορολογούμενους

Eurostat: Στο 9,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 10,7% στην ευρωζώνη