Έσοδα 713 εκατομμυρίων ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έως το τέλος του 2025, χάρη στα νέα μέτρα που επέβαλε για τον περιορισμό του «υπερτουρισμού» η κυβέρνηση, σε ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και επιβάτες κρουαζιέρας.

Όπως φαίνεται από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τα μέτρα για την εισαγωγή ΦΠΑ στο Airbnb, την επιβολή τέλους ανθεκτικότητας σε Airbnb και ξενοδοχεία και τέλους κρουαζιέρας ενισχύει τα έσοδα κατά 229 εκατ. φέτος και κατά 484 εκατομμύρια το 2025. Συγκεκριμένα, η εισαγωγή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων που διαθέτουν άνω των δύο εκμισθωμένων διαμερισμάτων από το 2024, αποφέρει 27 εκατ. το 2024 και 27 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ όπως έχει διευκρινίσει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στα 52 εκατ. ευρώ υπολογίστηκε το όφελος από την εισαγωγή τέλους κρουαζιέρας από την προσεχή σεζόν.

Το τέλος κρουζιέρας θα ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης και σε 5 ευρώ ανά επιβάτη στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 50% τους πλάγιους μήνες και μειωμένο κατά 80% τους χειμερινούς. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους δήμους όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες, κατά 1/3 θα εγγράφονται εις ύψος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά 1/3 στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού.

Στην αναβάθμιση των λιμανιών το 50% των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις

Στην αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια της χώρας θα κατευθύνονται έσοδα από τις παραχωρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των υπόλοιπων λιμένων. Σύμφωνα με το νόμο περί αναδιάρθρωσης του Υπερταμείου, το 50% των εσόδων που εισπράττεται από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών θα μπορεί να διατεθεί για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των λιμένων της χώρας, με επακόλουθο την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς η είσπραξη του πράσινου τέλους ισοδυναμεί με έσοδα 202 εκατομμυρίων το 2024 κα 405 εκατ. ευρώ το 2025. Το τέλος ανθεκτικότητας που επιβλήθηκε από το 2023 αυξάνεται κατά 0,5 για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατά 2 ευρώ στα 5 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, αυξάνεται στα 10 από 7 ευρώ για τα τετράστερα ξενοδοχεία και στα 15 από 10 ευρώ για τα πεντάστερα και τις βίλες. Τέλος, το τέλος αυξάνεται από 1,5 στα 8 ευρώ την περίοδο αιχμής για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κατά 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την περίοδο χαμηλότερης ζήτησης. Το τέλος ανθεκτικότητας χρηματοδοτεί εν μέρει το Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, για το οποίο προβλέπονται πόροι 600 εκατ. ευρώ από φέτος και εφεξής. Οι πόροι θα χρησιμοποιούνται τόσο για την αποκατάσταση των πληγέντων μέσω της κρατικής αρωγής όσο και για σημαντικά έργα υποδομών στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση του τέλους προκάλεσε τις αντιδράσεις των ξενοδόχων. Πρόσφατα, τοποθετήθηκε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι κρίσιμο να εξασφαλίζεται ο δίκαιος διαμοιρασμός των ωφελειών που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα στην κοινωνία. Δεν μπορούμε βέβαια παρά να είμαστε αντίθετοι σε μέτρα αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα, που έχουν ήδη κριθεί ως αναποτελεσματικά, καθώς επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος». Ζήτησε επίσης να προηγείται διαβούλευση με τους φορείς του κλάδου πριν τη λήψη αποφάσεων, τονίζοντας «προβλήματα όπως το στεγαστικό και η έλλειψη υποδομών έχουν ανοίξει μια ομπρέλα κάτω από την οποία πρόχειρα συζητείται ο υπερτουρισμός».