Σχεδόν έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου που έφερε τα πάνω κάτω στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σχεδόν σύσσωμοι οι επαγγελματικές φορείς της χώρας συνεχίζουν να αντιδρούν για την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Ήδη, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ετοιμάζουν δικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας, κατά των εφαρμοστικών πράξεων του νέου φορολογικού νόμου και μάλιστα σήμερα το πρωί αναμένεται να παραχωρήσουν και συνέντευξη τύπου, εξηγώντας τους λόγους που διαφωνούν με το νόμο.

1

Γι’ αυτό το λόγο στη συνέντευξη Τύπου θα παραστεί η ομάδα νομικής υποστήριξης, που θα χειριστεί την υπόθεση και καταρτίστηκε με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη, προκειμένου να υπάρξει ενιαία δικαστική αντιμετώπιση.

Οι φορείς αντιδρούν:

  • στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα,
  • του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και
  • των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Η κίνηση αναμένεται να είναι συντονισμένη, καθώς θα αποσταλούν σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες σχέδια/υποδείγματα ενδικοφανών προσφυγών προς τη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και υπόδειγμα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων, για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες για τη δικαστική διεκδίκηση όσων επιθυμούν να προσφύγουν και ατομικά.

Η… λίστα των συμμετεχόντων αφορά σχεδόν όλο το φάσμα των επαγγελματικών φορέων της χώρας:

  • Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών  Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ),
  • Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,
  • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,
  • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ),
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών,
  • Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδίας,
  • Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος,
  • Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας,
  • Πανελλήνιους Κτηνιατρικός Σύλλογος,
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών,
  • Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

Ελάχιστοι έχουν αμφισβητήσει το τεκμήριο

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως όσοι επαγγελματίες έχουν υποβάλει μέχρι τώρα φορολογική δήλωση, είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα.

Όπως παραδέχτηκε άλλωστε, ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μόλις το 0,2% των επαγγελματιών έχει προχωρήσει σε αμφισβήτηση του ελάχιστου εισοδήματος.

Αυτό μεταφράζεται οριακά σε εκατοντάδες επαγγελματίες, που διαφωνούν με το εισόδημα που τους καταλογίζει η εφορία και ζητούν να φορολογηθούν με τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023.

Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο ανοίγουν την πόρτα στην εφορία για να τους κάνει «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά τους βιβλία, καθώς είναι η βασική προϋπόθεση να ξεκινήσει η διαδικασία αμφισβήτησης.

Φυσικά, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν κανονικά τον φόρο που τους προκύπτει βάσει του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και μόνο αν δικαιωθούν θα πάνε σε συμψηφισμούς. Πάντως, το «φόβητρο» του εξονυχιστικού ελέγχου φαίνεται πως έχει πιάσει τόπο. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στο τέλος Ιουλίου, όταν και εκπνέει ο χρόνος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, μόνο το ένα τοις 100 των επαγγελματιών θα έχει αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης με οφειλές έως 30.000 ευρώ – Δείτε όλη την ΚΥΑ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το «μαχητό» τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες

IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα