ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε επίπεδο ρεκόρ εκτοξεύτηκε το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας τον Ιούλιο, με την τιμή να φτάνει τα 10,7 δισ. δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1984.
Λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, το εμπορικό έλλειμμα ήταν 62,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με αύξηση 143,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την Τουρκίας, στην προσπάθειά τους να τονώσουν την ανάπτυξη έχουν εφαρμόσει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, ελπίζοντας ότι η φθηνή πίστωση θα βρει τον δρόμο της για τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα αύξησης των δανείων και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενίσχυσαν επίσης τις τουρκικές εισαγωγές, αυξάνοντας τη ζήτηση για δολάρια.
Οι προοπτικές για το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που έστειλε τις τιμές ενέργειας στα ύψη. Η Ρωσία, βασική προμηθευτής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέτρεψε στην Τουρκία να πραγματοποιήσει ορισμένες πληρωμές σε ρούβλια, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που συμφώνησαν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο παραμένουν μυστικές.
Οι εξαγωγές τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν 13,4% σε σχέση με πέρυσι στα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 41,4% στα 29,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία