Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ξεπερνούν τα 2,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες

Αλέξανδρος Βαρβέρης

Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ

Πάνω από 2,5 δις ευρώ αγγίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τον μηδενισμό τους.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, κατά τους πρώτους μήνες του 2024 παρουσίασαν αυξητική τάση και κατά τους επόμενους μήνες σταδιακή αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο 2024 να διαμορφώνονται στα 2,58 δις ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα και ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους.

Μεγαλύτερος οφειλέτης είναι τα νοσοκομεία και στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ. Αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,116 δις ευρώ, που ακόμα δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εξαιρουμένων των ανωτέρω υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 1,471 δις ευρώ.

Πού χρωστάει το κράτος

Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει ως εξής:

(α) των συγκοινωνιακών φορέων ανέρχονται στο ποσό των 47 εκατ. ευρώ και

(β) των αμυντικών βιομηχανιών, «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ» (ΕΑΒ ΑΕ), διαμορφώνονται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τους κινδύνους λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Όλα τα μέτρα στήριξης του 2025 για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το διάσημο beach bar της Μυκόνου «Nammos» για φοροδιαφυγή- μαμούθ