• Οικονομία

    Ξεπερνούν τα 2,5 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες

    Αλέξανδρος Βαρβέρης

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Πάνω από 2,5 δις ευρώ αγγίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τον μηδενισμό τους.

    Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, κατά τους πρώτους μήνες του 2024 παρουσίασαν αυξητική τάση και κατά τους επόμενους μήνες σταδιακή αποκλιμάκωση, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο 2024 να διαμορφώνονται στα 2,58 δις ευρώ. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα και ιστορικά εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά τη λήξη κάθε οικονομικού έτους.

    Μεγαλύτερος οφειλέτης είναι τα νοσοκομεία και στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ. Αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,116 δις ευρώ, που ακόμα δεν έχουν συμψηφιστεί. Συνεπώς, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εξαιρουμένων των ανωτέρω υπό συμψηφισμό ποσών, ανέρχονται σε 1,471 δις ευρώ.

    Πού χρωστάει το κράτος

    Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει ως εξής:

    • Για τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (Κράτος), το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον μήνα Ιούλιο 2024 ανέρχεται στο ποσό των 184 εκατ. ευρώ.
    • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ διαμορφώνονται τον μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ.
    • Όσον αφορά στους ΟΚΑ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Ιούλιο 2024 διαμορφώνεται στο ποσό των 619 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 229 εκατ. ευρώ αφορά σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), κατόπιν της επιτάχυνσης εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, η οποία συμπαρασύρει τον ρυθμό εκκαθάρισης των εφάπαξ παροχών. Στο ανωτέρω ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων συμπεριλαμβάνεται ποσό ανείσπρακτου clawback και rebate, ύψους 166 εκατ. ευρώ.
    • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ποσών clawback και rebate ύψους 950 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται στο ποσό των 1.182 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο 2024 και ως εκ τούτου, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 232 εκατ. ευρώ.
    • Ως προς τα λοιπά νομικά πρόσωπα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Ιούλιο 2024 ανέρχεται στο ποσό των 305 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις:

    (α) των συγκοινωνιακών φορέων ανέρχονται στο ποσό των 47 εκατ. ευρώ και

    (β) των αμυντικών βιομηχανιών, «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ» (ΕΑΒ ΑΕ), διαμορφώνονται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τους κινδύνους λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή

    Όλα τα μέτρα στήριξης του 2025 για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

    Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ το διάσημο beach bar της Μυκόνου «Nammos» για φοροδιαφυγή- μαμούθ



    ΣΧΟΛΙΑ