Πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, έως και αδικαιολόγητες αυξήσεις σε ενοίκια για να πάρουν οι ιδιοκτήτες τους μεγαλύτερη κρατική αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός μάλιστα, αναμένεται να ελέγξει μια – μια τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως αρκετά περίπλοκες, ώστε να μπορέσουν να εκκαθαριστούν από το μηχανογραφικό σύστημα.

1

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι φορολογούμενοι υπέβαλαν πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, ή πραγματοποίησαν λύσεις μισθώσεων και εκ νέου μισθωτήριο, ή με τις ενέργειές τους προέκυψε μειωμένο ποσό αποζημίωσης, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη υλοποίησης ψηφιακής αυτόματης επεξεργασίας συμψηφισμών ποσών μεταξύ των μηνών καταβολής.

Τρανταχτές περιπτώσεις

Στο σύνολο των εκκρεμοτήτων, η μεγάλη πλειονότητα πλέον δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με μηχανογραφική επεξεργασία και εξετάζονται μεμονωμένα από σχετική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες, για την επίσπευση του σχετικού έργου.

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

  • Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
  • Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
  • Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
  • Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Αύξησαν επίτηδες τα ενοίκια

Υπό εξέταση περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας.

Φαίνεται πως αρκετοί «πονηροί» ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αυξήσεις, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος και όχι μόνο να καλύψουν τη «χασούρα», αλλά και να εισπράξουν περισσότερα χρήματα απ’ όσο προέβλεπε το αρχικό μίσθωμα που είχαν συμφωνήσει με τον ενοικιαστή τους.

Έρχονται νέα «ραβασάκια»

Μάλιστα, δεν έχει διορθωθεί και ένα σημαντικό ποσοστό δηλώσεων παρά τις συνεχείς παρατάσεις και τις επανειλημμένες ενεργοποιήσεις δυνατότητας υποβολής Δηλώσεων COVID ή πραγματοποίησης διορθώσεων σε υποβληθείσες Δηλώσεις COVID ή/και σε Δηλώσεις Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Επίσης, αναφέρεται ότι 19.000 περίπου ΑΦΜ δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους.

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Από την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, οι – συγκριτικά λίγες – περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν, να τακτοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποιηθεί – περαιτέρω – η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι πάνω από 800 εκατ. τον Ιανουάριο

ΑΑΔΕ: Επιχειρήσεις εστίασης “ξεχνούσαν” να κόβουν αποδείξεις σε παραγγελίες μέσω πλατφορμών delivery