ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Λαβράκια» αναμένεται να βγάλει ο φορολογικός έλεγχος δεκάδων υποθέσεων που φτάνουν στα χέρια της ΑΑΔΕ, καθώς θα μπορεί να «σκαλίσει» στοιχεία ακόμα και σε βάθος 10 ετών.
Πρόκειται, ίσως, για την πλέον ενδιαφέρουσα περίοδο, καθώς από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η ελληνική οικονομία μπήκε σε ασφυκτικό κλοιό και αρκετοί φορολογούμενοι αποφάσισαν να διατηρήσουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, υπό το φόβο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της μειωμένης φορολογίας.
Ο έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα πάρει στα χέρια της τα στοιχεία που θα της αποστείλουν οι αρμόδιες αρχές άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.
Με άλλα λόγια, όποιος Έλληνας φορολογούμενος διαθέτει ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς και οποιαδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχεία στο εξωτερικό, θα ελεγχθεί αν τα έχει δηλώσει στη χώρα μας.
Μάλιστα, ο φορολογικός έλεγχος θα μπορεί να αναζητήσει δεδομένα σε βάθος 10ετίας, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη «βεντάλια» των ελέγχων. Στην πράξη όσες υποθέσεις φτάσουν στην ΑΑΔΕ για την περίοδο 2021- 22 θα μπορούν να «ξεψαχνιστούν» έως και την περίοδο 2011- 12.
Στην πράξη πρόκειται για την Κοινοτική Οδηγία 2014/107 της ΕΕ που τροποποίησε την οδηγία 2011/16/ΕΕ όσον αφορά την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον φορολογικό τομέα.
Σε ποια περιουσιακά στοιχεία γίνεται έλεγχος
Οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες που πρέπει να υποβληθούν και να ανταλλαχθούν δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο κάθε σχετικό εισόδημα (τόκοι, μερίσματα και παρόμοια είδη εισοδήματος), αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών και τα έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, για την αντιμετώπιση καταστάσεων κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι επιδιώκουν την απόκρυψη κεφαλαίου που αποτελεί εισόδημα ή περιουσιακών στοιχείων των οποίων η φορολόγηση έχει αποφευχθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και είναι δηλωμένα στις ελληνικές φορολογικές αρχές, δεν απειλούνται με πρόστιμα.
Στο «στόχαστρο» οι καταθέσεις
Μεγάλη έμφαση δίνεται στις καταθέσεις που διατηρούνται στο εξωτερικό, μια «τακτική» η οποία ακολουθήθηκε μετά την περίοδο των capital controls που επιβλήθηκαν το 2015.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναζητηθούν αν τα χρήματα που «πέρασαν» από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς έχουν δηλωθεί στην εφορία από τους δικαιούχους τους ή έχουν κατατεθεί σε μετρητά και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα των κατόχων του εκάστοτε λογαριασμού.
Οι πληροφορίες που είναι προσβάσιμες από τις αρχές και μπορεί να αναζητηθούν μέσω του αυτόματου μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών είναι οι ακόλουθες:
- Για τον κάτοχο λογαριασμού πελάτη: το ονοματεπώνυμο, συμπληρωμένο είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται είτε με ένα μοναδικό αριθμό αναγνώρισης,
- Για τον πραγματικό δικαιούχο του κατόχου λογαριασμού πελάτη: το ονοματεπώνυμο, συμπληρωμένο είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται είτε με έναν μοναδικό αριθμό αναγνώρισης,
- Για τον τραπεζικό λογαριασμό ή τον λογαριασμό πληρωμών: ο αριθμός ΙΒΑΝ ή ο μοναδικός αριθμός λογαριασμού και η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού και το προοδευτικό υπόλοιπο, καθώς και η κίνηση του λογαριασμού για τη χρονική περίοδο των τελευταίων – από το αίτημα – δέκα (10) ετών.
- Για την ενεργή θυρίδα ασφαλείας: το ονοματεπώνυμο του μισθωτή, συμπληρωμένο είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται είτε έναν ενιαίο αριθμό αναγνώρισης και τη διάρκεια της περιόδου μίσθωσης.
- Για τον λογαριασμό χορηγήσεων: η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού, καθώς και η κίνηση αυτού για τη χρονική περίοδο των τελευταίων – από το αίτημα – δέκα (10) ετών,
- Για τις πιστωτικές κάρτες: η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος της κάρτας, καθώς και η κίνηση αυτής για τη χρονική περίοδο των τελευταίων – από το αίτημα δέκα (10) ετών.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβολή 46,8 εκατ. ευρώ σε 61.823 δικαιούχους
Aυξήσεις φωτιά στο πασχαλινό τραπέζι – Ακριβότερο έως 19,2% φέτος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»