• Οικονομία

    Στα αζήτητα επιστροφές φόρου λόγω… ΙΒΑΝ

    Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ


    Με διαδικασίες εξπρές «τρέχει» η ΑΑΔΕ τις επιστροφές φόρου σε όσους φορολογούμενους έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχει προκύψει πιστωτικό εκκαθαριστικό. Πάνω από 130.000 φορολογούμενοι έχουν δει ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά της επιστροφής φόρου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκείνοι που δεν είχαν οφειλές σε εφορία ή ταμεία.

    Το… μεγάλο πρόβλημα για μια ακόμα χρονιά για τη φορολογική διοίκηση είναι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει στο Taxis αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ. Χωρίς αυτόν, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καταβολή των ποσών επιστροφής φόρου.

    Πλέον, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή: με τη νέα εφαρμογή «myAADEapp» οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.

    «Λιμνάζουν» επιστροφές φόρου

    Μόνο για τις περσινές δηλώσεις στα συρτάρια της φορολογικής διοίκησης «λιμνάζουν» σχεδόν 60 εκατ ευρώ, καθώς 185.000 φορολογούμενοι δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ. Μπροστά σε ένα αντίστοιχο «φαινόμενο» έχει βρεθεί και φέτος η ΑΑΔΕ, καθώς πέφτει πάνω σε φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή, αλλά δεν υπάρχει δηλωμένος λογαριασμός για να λάβουν τα χρήματα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων:

    • επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό, οι οποίοι δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται, μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας από τη στιγμή που υπέβαλαν τη δήλωση τους.

    • 1 στους 4 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου είδαν να πραγματοποιείται συμψηφισμός της επιστροφής, με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλα χρέη προς το δημόσιο.

    Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους ή στο 90,69% που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα.

    Η διαδικασία των επιστροφών

    Το ευρύτερο σχέδιο που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ προβλέπει τα εξής:

    1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

    2. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, ενώ τρέχουν και κεντρικοί συμψηφισμοί

    3. Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2024 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

    4. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χωρίς επιπλέον φόρο το 77% των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη εκκαθαριστεί – Στα 349 ευρώ το μέσο ποσό της επιστροφής φόρου

    Φορολογικές δηλώσεις: Προβλήματα στην υποβολή για χιλιάδες φορολογούμενους

    e-ΕΦΚΑ: Εξυπηρέτηση κοινού με ραντεβού για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και την ενημέρωση στοιχείων μητρώου



    ΣΧΟΛΙΑ