• Οικονομία

    «Σπίτι μου ΙΙ»: Οι δικαιούχοι και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

    Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

    Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας


    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άντληση των 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το νέο πρόγραμμα του οποίου οι βασικοί άξονες αναμένεται να οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο θα διαφέρει ως προς το ισχύον πρόγραμμα στα εξής σημεία:

    – Θα απευθύνεται σε πολίτες έως 50 ετών και όχι σε έως 39 όπως ίσχυε για το «Σπίτι μου Ι»

    – Θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερους δικαιούχους

    – Τα ακίνητα μπορεί να είναι παλαιότητας λιγότερο από 15 έτη

    – Θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους

    – Η χρηματοδότηση θα φτάσει έως και το 90%.

    Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή της η υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη «οτιδήποτε άλλο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ωστόσο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου».

    Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το εισοδηματικό όριο ήταν οι 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για την μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο αυξάνονταν στις 27.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

    Ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών ήταν 34 έτη και περίπου, το μέσο εισόδημα 16.000 ευρώ.

    Μετά τις αρχικές καθυστερήσεις, σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. έχουν εκταμιευτεί 6.305 δάνεια για αγορά ακινήτου ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

    Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου προγράμματος θα παίξει η εμπειρία που έχει αποκομίσει πλέον ο φορέας υλοποίησης, η ΔΥΠΑ, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και τα γραφειοκρατικά κολλήματα.

    Ειδικότερα, η επενδυτική επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα επιλύει τυχόν προβλήματα. Για παράδειγμα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, υποψήφιοι δανειολήπτες έχασαν τη προθεσμία των δύο μηνών της τράπεζας για τη λήψη στεγαστικού δανείου για την αγορά του ακινήτου που είχαν επιλέξει καθώς ο πωλητής δεν είχε ολοκληρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (νομιμοποιήσεις χώρων, ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου).

    Με την υποβολή ένστασης του υποψήφιου δανειολήπτη, η επιτροπή θεωρεί ότι ο εν λόγω πολίτης παραπλανήθηκε από τον πωλητή και του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να επιλέξει νέο ακίνητο.

    Επίσης με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Κτηματολόγιο , οι διαδικασίες που τους πρώτους μήνες καθυστερούσαν έχουν συντμηθεί κατά πολύ.

    Το πρόγραμμα έδωσε μια ανάσα στο πρόβλημα στέγης των νέων οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα με άλλο τρόπο να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

    Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία έως 200.000 ευρώ, μέγεθος έως 150 τ.μ και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη.

    Σε γενικές γραμμές οι δανειολήπτες επέλεξαν διαμέρισμα περίπου 90 τμ που μπορεί να στεγάσει μια οικογένεια στο κέντρο η στα δυτικά προάστια.

    Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ οι δανειολήπτες είναι κατά 57% έγγαμοι, 39 % άγαμοι και 4% μονογονεϊκές οικογένειες. Το 68% έχει δηλώσει εισόδημα 12.000 -24.000 ευρώ , μέσος όρος 17.000 ευρώ. Ο μέσος όρος του ύψους των δανείων είναι 100.140 ευρώ .

    Ειδικότερα:

    • Το 35% έλαβε 90.000-120.000 ευρώ
    • Το 30% 120.000-150.000 ευρώ
    • Το 26% 60.000-90.000 ευρώ

    Επίσης το 38% των κατοικιών αγοράστηκαν στην Αττική ,το 23% στην Κεντρική Μακεδονία και το 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Την πρωτιά στις αγορές απέσπασαν 5 δήμοι, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και του Πειραιά.

    Η χρονολογία κατασκευής των ακινήτων ήταν κατά μέσο όρο το 1984 ενώ ο μέσος όρος μεγέθους ήταν τα 91τμ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Επιδότηση έως €6.000 αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση – Επιβεβαίωση mononews

    Σύνταξη στα 67 ακόμη και με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης

    Ασφαλιστικές εισφορές: Έρχεται νέα μείωση για τους επιχειρηματίες κατά μισή μονάδα από το 2025



    ΣΧΟΛΙΑ