Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

«Σπίτι μου ΙΙ» – Διευρύνονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το νέο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» μέσω του οποίου θα βρουν στέγη με χαμηλότοκο ή μηδενικό δανεισμό 15.000 άτομα έως 50 ετών.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Οικογένειας οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα, καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζεται η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 16.000 που ήταν το παλιό πρόγραμμα, το νέο όριο θα είναι στις 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια θα διαμορφωθούν ως εξής:

– έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο (από 10.000 έως 16.000)

– έως 28.0000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για το ζευγάρι ( από 24.000) συν 4.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν δυο δισεκατομμύρια ευρώ για την εξεύρεση πρώτης κατοικίας μέσω πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια έως τριάντα έτη. Οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, αυξάνοντας το όριο από τις 150.000 ευρώ που ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν είχαν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούσαν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 25-39 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι. Στον νέο κύκλο θα ενταχθούν και οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που έμειναν εκτός του πρώτου κύκλου είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Σπίτι μου ΙΙ θα είναι ως εξής:

– Ηλικιακή διεύρυνση: Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν πολίτες έως 39 ετών, ενώ στο νέο αναμένεται να ενταχθούν άτομα έως 50 ετών.

– Διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου: Εξετάζεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

– Η χρηματοδότηση θα διαμορφώνεται έως το 90%.

– Προνόμια για τρίτεκνους και πολύτεκνους: θα υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

– Έτος άδειας κατασκευής: Τα ακίνητα θα είναι παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών ήταν 34 έτη και περίπου, το μέσο εισόδημα 16.000 ευρώ.

Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία έως 200.000 ευρώ, μέγεθος έως 150 τ.μ και παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη. Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, έπρεπε όμως να το «κλείσει» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις «κόφτες» για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων – Ποιοι ιδιοκτήτες θα κερδίσουν τριετή φοροαπαλλαγή

Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

Τι συμβαίνει στις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Βαρδινογιάννη